sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес се почита паметта на свети пророк Самуил

Днес се почита паметта на свети пророк Самуил

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k914
Свети Пророк Самуил
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 20 август православната църква почита паметта на свети пророк Самуил, както и на свети 38 пловдивски мъченици. Всички, които носят името Самуил, днес празнуват имен ден.

Името Самуил означава измолен от Бога, като за това значение съществува легенда. Разказва се, че в град Рама живял благочестив човек на име Елкана, който имал две съпруги - Ана и Фенана.

Ана обаче била бездетна, което преди векове се считало за наказание от Бог. Всеки около Ана смятал, че тя е изпаднала в немилост, заради което отказвали да общуват с нея.

На големите празници Ана посещавала семейството си в Силом. След един такъв празник тя не успяла да седне на трапезата заедно с останалите, а се върнала в храма, за да се моли за дете.

Тя молила Бог да я дари със син и молбите ѝ били изпълнени. Ана родила момче, което кръстили Самуил, означаващо измолен от Бога.

Името Самуил е носил и библейски пророк – един от последните съдии на Израил. Пророк Самуил е живял през XI век преди Христа и според Стария завет той е помазвал израелските царе, предавайки им по този начин властта.

Библейските текстове казват, че Самуил е възпитан в преломен момент от историята на израелтяните. Времената, в които израснал, били размирни и той е трябвало да изиграе ролята на обединител.

Свети Самуил

Преди Самуил да заеме ролята на първосвещеник, неговият предшественик Илий водел църквата към пълна разруха като позволява свещения кивот да бъде откраднат при една от атаките на филистимците.

На 20 август се почита и паметта на и на свети 38 пловдивски мъченици. Те са 38 мъже, които са били жестоко убити по заповед на римския император Диоклециан Август, понеже отказали да се отрекат от християнството.

Двама от тях били траките Севериан и Мемнос, които били едни от най-храбрите воини на Диоклециан.

Убитите се наричат пловдивски мъченици, защото се смята, че останките им са погребани край Пловдив. Според едно предание, когато погребват телата им, над древния Пловдив засиял кръст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest