Сардиния може да е част от изчезналата Атлантида

Атлантида

Остров Сардиния е единствената оцеляла част от митичната Атлантида, която според легендите е потънала преди хилядолетия, твърди хипотезата на писателя и журналист Серджио Фрау.

Според Фрау именно Сардиния крие отговорите на загадките около Атлантида. До това заключение писателят е стигнал, водейки се изцяло от текстовете на Платон.

Серджио Фрау смята, че Атлантида е била заличена от огромна приливна вълна на Средиземно море, която най-вероятно е била предизвикана от падането на комета през II век преди Христа.

При оглед от въздух италианският остров прилича на Помпей – градът, затрупан при изригване на Везувий през 79 година след Христа, което показва, че и Сардиния е претърпяла подобно природно бедствие.

Теорията на Фрау се базира и на открити на острова останки от мегалитните съоръжения Нураг с централна кула, датирани между XVI и XII век преди Христа, които свидетелстват за много напредничаво общество, каквото според Платон били хората от Атлантида.

Тайнствената Атлантида често е била търсена през годините и на други места, далеч от Средиземно море и Гибралтарския проток. Още от древни времена, след като Платон превежда легендата за потъналия остров, много авантюристи са се опитвали да го намерят.

По времето, когато Платон твърди, че се е родила легендата за Атлантида, хората са познавали само района на Средиземно море. Затова е логично първите хипотези за това къде се е намирал потъналият остров да са свързани именно с района, който разделя Европа и Африка.

Учените, привърженици на тази теория, виждат островите Крит, Сицилия, Кипър и Малта като запазила се над повърхността на водата част от големия Атлантидски остров. По-смелите от тях дори твърдят с абсолютна убеденост, че Турция и Израел също са били част от Атлантида.

Канарският архипелаг, който е южно продължение на гибралтарската област, също провокира учените да вярват, че това е търсената Атлантида.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати