Откриха стотици фалшиви мумии на животни
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха стотици фалшиви мумии на животни

Откриха стотици фалшиви мумии на животни

Мумии

Преди хиляди години в Древен Египет на животните се е гледало като на земното превъплъщение на боговете. По тази причина те са били на особена почит и са имали специално място в обществото.

Често заможните египтяни са плащали колосални суми за мумификация на животни, чрез което са се надявали да получат божие благоволение.

По данни на египтолозите в Древен Египет са били мумифицирани близо 70 милиона животни. Мумифицирането на четириногите е била развита индустрия, която е съперничела само на тази на мумифицирането на хора.

Внушителната цифра на животинските мумии е накарала някои от учените да се замислят откъде древните препаратори са взели толкова много животни. Те провели редица изследвания на откритите до момента животински мумии и открили нещо шокиращо.

На практика почти една трета от всички животински мумии са фалшиви.

Мумии на животни

Измамата е била разкрита благодарение на съвременната техника. Животинските мумии са били изследвани от египтолозите от Университета в Манчестър и Музея в Манчестър със съвременен CT-скенер и рентгенов апарат.

Автор на откритието е Лидия Макнайт и нейният екип, които са останали шокирани от видяното. В повечето от изследваните мумии дори не е имало цели животни, а само фрагменти от коста. В една трета от изследваните артефакти не е имало буквално нищо животинско.

Според учените мумификаторите са били принудени да прибегнат до измамата, за да задоволят повишеното търсене. Годините на порочна практика на препариране на животни са довели някои видове като бабуните до границата на изчезване.

Ето защо, когато поръчките за мумифицирани бабуни са продължавали да пристигат, а животните са ставали все по-малко, по-трудни за хващане, а оттам и доста скъпи, просто са били изготвяни фалшификати.

Може с голяма сигурност да се предположи, че древните обитатели на Египет са знаели за фалшификатите, но някак са успявали да ги вместят в ценностната и религиозната си система.

Модата за мумифициране на животни и фалшификацията им разкрива на учените много интересни факти за Древен Египет и за климатичните промени.

Отвъд религиозното значение на практиката наличието на толкова много ибиси е показател, че в миналото Египет е бил далеч по-зелен и влажен, защото тези птици се събират само около големи водни басейни.

Днес на територията на Египет единствените ибиси, които могат да бъдат видени, са мумифицираните. Отделни екземпляри могат да бъдат видени във влажните зони на суб-Сахара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати