Велики четвъртък – митове и традиции за деня
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Велики четвъртък – митове и традиции за деня

Велики четвъртък – митове и традиции за деня

Христос

Според Библията на Велики четвъртък Исус Христос е бил заловен в Гетсиманската градина по време на молитва. На този ден традиционно се боядисват великденските яйца.

В нощта срещу Велики четвъртък се е състояла Тайната вечеря, на която Христос предсказва смъртта си пред 12-те апостоли и казва, че един от тях ще го предаде.

След като се разделя със своите последователи, Христос отива в Гетсиманската градина, която се намира в западната част на Елеонския хълм, за да се помоли.

По време на молитвата му идва един от неговите апостоли – Юда, който го целува по една буза, с което показва на скрилите се римски войници, че това е Месията.

От тогава целувката на Юда е символ на предателството.

Козунак и традиции на велики четвъртък

На Велики четвъртък Исус е арестуван, а Пилат Понтийски потвърждава смъртната му присъда, която Йосиф Кайафа произнася, след което Пилат символично си измива ръцете.

В четвъртия ден от Страстната седмица по традиция се боядисват великденските яйца, като първото задължителни трябва да е червено. С червеното яйце се рисува кръст върху челата на децата, а след това и върху останалите членове от семейството.

Първото яйце се пази в дома до следващия Великден, за да носи здраве, щастие и късмет.

Според българските обичаи първото яйце трябва да се боядиса от най-възрастната жена, като в миналото хората са използвали натурални бои за яйца - различни билки и ядки, за да направят яйцата си шарени.

Яйцата, които ще се боядисат, трябва да бъдат в нечетен брой.

Боядисване на яйца
Снимка: Община Банско

Според легендата боядисването на яйца е навлязло в християнството, когато Мария Магдалена е посетила римския император и му е подарила червено яйце, символизиращо Христовата кръв.

На Велики четвъртък свещениците във всички православни храмове изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

В четвъртия ден от седмицата преди Великден започва замесването на традиционните обредни великденски хлябове – козунаците. Именно на този ден се подновява квасът и започва замесването на тестото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
...
...
09.04.2015 14:17
Ти също!
3
2
ТБ
ТБ
17.04.2014 15:18
Пожелавам на всички много здраве, любов, късмет! Бъдете благословени!
25
0