sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Древни традиции за щастие

Древни традиции за щастие

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60821
Ритуали за Щастие

В библейското разбиране, човекът е разделен на две – тяло и душа. Душата е определена като съставена от сянка и дихание. Душата като дихание се описва чрез процесът, при които въздухът от обкръжаващата ни среда влиза и излиза от човешкото тяло.

От тук идва и славянският корен на думата „ дух“, в латинския наречена „ анимус“, а в старогръцки „ психея“. С дишането се свързват редица поличби и поверия, чрез които се предава щастие и късмет.

При древните римляни, над умиращия човек се навеждал негов роднина, които да поеме последния му дъх. Австрийски селяни през XIX век вярвали, че душата на добрия човек излиза под формата на бяла пара през устата му. Ескимоси и гренландци вярвали и изпълнявали и двете поверия.

Подкова

За другият елемент от човешката душа е смятана сянката. Тя е реална, може да бъде видяна и докосната, съпътства физическото тяло, но се смята за мистерия. В много езици понятията душа и сянка са еквивалентни понятия. Смята се, че ако загубиш сянката си, губиш и душата си. Затова съществуват разнообразни обреди, които имат за цел да защитят сянката от нейните врагове.

Според африканско поверие, дори крокодилът може да я хване и завладее. Европейците определят загубата на сянката като загуба на волята, загуба на душата.

Древнна Книга

Използали я за индикатор, разграничаващ живите от „живите мъртъвци“, които не хвърлят сянка. В Източна Азия се пазят от сянката на злия човек, а аборигените вярвали, че ходейки под сянката на щастлив човек се „ заразяват“ с неговия късмет.

Тези традициии се рапостраняват сред много народи като всеки я пречупва през своите нрави, обичаи или религия. От древни времена е прието, че душата е безсмъртна, както и че делата, късметът и съдбата на всеки човек остават и след неговата физическа смърт.

В Древен Египет са строели гробници- пирамиди, където са поставяли вещи, които да съпътстват душата при нейното пътуване. Тези пирамиди са образ и на величието на съответния човек, най-често владетел.

В основата на всички тези ритуали, е убеждението че щастието и късметът могат да бъдат предавани, нужно е само да бъдеш около правилния „ източник“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати