sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Умна бактерия търси злато

Умна бактерия търси злато

Умна бактерия търси злато

Учени от канадският университет „Макмастър“ разработват нова технология за добив на злато. След почти десетгодишно изследване те откриха вещество, с чиято помощ специален вид бактерии, са в състояние да отделят разтворено във вода злато.

Златните йони се срещат предимно в отпадъчни води от златодобивната промишленост, също и в канализацията. Минимални количества има и дори в обикновената чешмяна вода.

До скоро се смяташе, че в разтворено състояние златото е токсично за всички микроорганизми. Но това беше опровергано от два вида бактерии, открити в австралийски златни мини.

Бактериите Cupravidus metallidrurans и Delftia acidovorarns. Първият вид бактерии има способността да натрупва златни наночастици във вътрешността на клетката си, като ги извлича от разтвора, в който е поставена.

Другата група бактерии складират извлечените златни йони, от външната страна на клетката, във своеобразно златно фолио.

Канадските специалисти са успели да идентифицират точните гени, отговорни за процеса на извличане на златото. На тази база те са открили и природата на веществото което бактерията Delftia използва за тази специфична реакция. Нарекли са го делфтибактин (delftibactin).

Откритата от учените технология не е подходяща за промишлено добиване на злато. Но свойствата на бактерията Delftia acidovorarns да оцелява в изключително връждебни и екстремални условия и да извличат златните йони могат да се използват за прочистване на отпадъчни промишлени води.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати