sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»На 15 декември имен ден празнува Свобода

На 15 декември имен ден празнува Свобода

15 декември, Свобода, Св. Марин

Декември е месецът с най-много празници и именните дни, които следват един след друг. На 15 декември повод да празнуват имат тези, които носят името Свобода, Елевтер и Елевтерия. Последните две имена в превод от гръцки означават Свобода.

Самото име Свобода е пожелание към носителя му да бъде човек със свободен и независим дух.

На този ден православната църква чества празника на Св. Елевтерий (Св. Марин в българския календар). Той живял при управлението на император Карин, управлявал от 282 до 283 година.

Според легендата светецът бил от знатен произход, но получил християнско възпитание от майка си, която била покръстена от самия апостол Павел. Така бъдещият светец се посветил от най-ранна възраст в служене на Бога. Поради благородния си произход младежът отрано получил висок обществен сан.

На 15 години бил ръкоположен за дякон, на 18 години бил вече презвитер. Малко по-късно бил удостоен с епископско звание, едва 20-годишен. Пред паството си той разпространявал християнското учение и спомогнал много за укрепване на вярата в Бога с мъдри проповеди и всеотдайно служене.

Бил хванат като християнин и враг на езическите вярвания и отведен при императора, където трябвало да се поклони на идолите и да принесе жертва.

Ревностният християнин отказал да измени на вярата си и бил подложен на нечовешки мъчения. Легендата разказва, че сам Бог го запазил по време на многобройните изпитания, на които го подложили, за да сломят волята му, но вярата на Св. Марин се оказала по-силна от страданията. Тогава императорът заповядал мъченикът да бъде обезглавен.

На 15 декември имен ден празнува Свобода

С това завършил животът на този предан на христовата вяра знатен римски гражданин, а други християни прибрали и погребали тайно мощите му.

Днес те се намират в Рим, в църквата Света мъченица Сусана.

Заедно с мъченика на този ден се почита и неговата майка Антия, благодарение на която той стигнал до християнското учение.

В светлината на житейската съдба на светеца не е случайно, че днес празнува най-свободното от всички имена. От неговите носители се очаква да носят частичка от душевната сила на светеца, когото празнуват днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати