Език на тялото, докато слушате

Език на тялото, докато слушате

Не всеки е добър слушател. И това е не защото не умее да мълчи, докато му говорите, а защото не умее да показва и чрез езика на тялото, че ви слуша достатъчно задълбочено. Невербалните сигнали, които изпращате на някого, докато той ви говори, са не по-малко важни от думите и от мълчанието. Ако искате да бъдете наистина отличен слушател, опитайте да усвоите изброените по-долу съвети за невербална комуникация.

Гледайте говорещия в очите

Бихте ли говорили на някого, ако той не ви гледа в очите, ако разглежда нещо в смартфона си, ако зяпа настрани? Не, нали? Същото важи и за човека отсреща. Той ще се чувства комфортно и достатъчно задълбочено слушан, ако винаги го гледате в очите. Запомнете – винаги поддържайте очен контакт със събеседника си.

Насочете тялото си към човека отсреща

Опитайте да заемете такава позиция в пространството, че телата ви да се намират едно срещу друго. Дори да има някаква преграда, като маса или стол между вас, важно е посоката ви да е срещуположна. Ако сте завъртени настрани, създавате усещане за половинчато слушане. Освен това непрекъснато ще се налага да извъртате глава, а това също създава дискомфорт и за двете страни.

Не скръствайте ръцете си

Невербална комуникация

Пробвайте да не държите ръцете си скръстени пред тялото си. Това винаги създава преграда между двама говорещи. Така ще създадете усещането у вашия събеседник, че отблъсквате това, което той ви казва. Или че изпитвате някакви негативни усещания към неговия разказ. Опитайте да държите ръцете си на масата или в скута, докато слушате.

Не правете прекалено много движения с тялото

Ако постоянно се движите, местите се от крак на крак, въртите се на стола или премествате някакви предмети, разказващият нещо срещу вас ще си помисли, че губите интерес към споделяното от него. Многото движения са признак за нетърпеливост и безпокойство. Бъдете по-статични и не показвайте, че нервничите.

Поклащайте глава

Това е необходимо движение, което периодично може да правите, за да се чувства събеседникът ви чут и разбран. Съпровождайте поклащанията на главата с думите – Да, Разбирам, Ясно и т.н. Така показвате интерес и съпричастност.

Повдигайте изненадано вежди

Това е друго полезно действие, което е едва забележимо, но има голямо значение. Когато чуете нещо наистина впечатляващо и интересно, може да повдигнете изненадано вежди и да демонстрирате любопитството си с мимика на лицето. Така говорещият усеща, че се вживявате в разказваната от него история и е удовлетворен от вашата реакция. Тя показва изненада и заинтересованост. Повдигането на вежди е важен елемент при езика на тялото, докато слушате.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати