Начини за удължаване на живота предлагат от Норвегия

Начини за удължаване на живота предлагат от Норвегия

Въпросът колко дълго са живели нашите предци е доста любопитен. Ако погледнем средните числа, животът изглежда поразително кратък. Хората са живели не повече от 30-40 години. Това не е съвсем вярно поради факта, че в далечното минало почти половината деца са умирали преди да навършат 10 години.

Женската смъртност също е била много висока най-вече заради периода на ражданията, но всички, преминали опасните периоди в миналото, са доживявали почти до същата възраст, до която доживяват хората и днес. И този извод важи с пълна сила както за праисторическите хора, така и за античната епоха, а също и за Средните векове.

Още една интересна подробност е, че представителите на аристокрацията не са живели много по-дълго, отколкото селяните, тъй като са населявали основно градовете и са били изложени в по-голяма степен на опасност от епидемии.

Изводът е, че човечеството не е успяло да достигне до някакъв рязък скок в продължителността на живота, въпреки безспорните достижения на медицината. И днес, както и в античните времена, хората изпитват същия респект пред 103-годишният живот, на който се е радвала жената на Цицерон, и могат да сверят днешната възраст на близките си с тази на Октавиан Август и жена му Ливия, доживели съответно до 75 и 86 години, както се случва често днес.

По тази причина днес продължаваме да търсим начини за удължаване на живота. Съвременният човек свързва грижите за здравето с продължителността на живота. Затова учени от Норвежкия университет по естествени науки съветват да се тренира усърдно, защото 5 години редовни тренировки ще укрепят здравето и ще удължат живота на човека.

Редовните тренировки удължават живота

Това не е просто предположение, а извод, получен в резултат на експеримент, проведен с около 7 хиляди участници на преклонната възраст от 70 до 77 години.

За целите на научното изследване те били разделени на 3 групи. Първата група тренирала интензивно 2 пъти в седмицата със загряване и упражнения.

Втората група провеждала ежедневни занимания със спорт по 50 минути, отново 2 пъти в седмицата.

Третата група спазвала указанията на Норвежкото министерство по здравеопазване и правила тези упражнения.

След 5-годишни проучвания били сравнени данните за смъртността във всяка отделна група. Първата група имала най-нисък процент смъртност, само 3 процента. При втората група този процент нараства двойно - 6 процента. При третата група се получили почти средни стойности от 4.7 процента.

Изводите на специалистите са, че интензивните тренировки са полезни за здравето и удължават живота. Макар че проучването не може да се вземе за представително, изводите заслужават внимание.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати