Защо Луната хвана ръжда? Обяснение на учените

Защо Луната хвана ръжда? Обяснение на учените

Както може би сте чували, индийската сонда Чандраян-1 успя да намери "ръжда" на Луната, като тогава не стана ясно какъв е произходът на ръждата.

В началото е било доста трудно да се обясни този процес, имайки предвид факта, че на Луната няма кислород или вода. Днес обаче учените от Хавайския университет са успели да разберат каква е тайната на този процес и каква всъщност е била тази "ръжда".

Според тях водата се е появила от полюсните ледници в резултат на топенето, но кислородът се оказва със земен произход, като слънчевият вятър го е донесъл.

Така възниква естествен въпрос, а именно има ли кислород на Луната. Отговаряйки на това, учените споделят няколко теории. Възможно е земната атмосфера да действа един вид като „окислител“. Тази версия се потвърждава от факта, че хематитът е намерен точно от страната на Луната, която е обърната към Земята.

Според втората версия, водата на Луната може да възникне по време на сблъсъци на земните спътници с други небесни тела, а именно в резултат на активното нагряване. Д-р Полищук обяснява, че ледът се намира дълбоко в лунната повърхност, като при контакт с метеорити например се отделя достатъчно енергия за превръщането му в пара, като благодарение на нея може да се случи този процес на окисляване.

Д-р Полищук не изключва, че Луната ще продължи да “ръждясва“. В даден момент обаче този процес ще спре, като се има предвид, че Луната постоянно се отдалечава от Земята, а именно със скорост около 4 см годишно. Това не е много, но ако източникът на кислород всъщност е земната атмосфера, тогава влиянието му ще отслабне, когато планетата и нейният спътник се отдалечат един от друг.

Другият възможен фактор, който може да е станал причината за това, е магнитното поле на нашата планета. Учените смятат, че е възможно то да е помогнало за пренасянето на кислорода до Луната, както и да осигурява нещо като временна защита от водород, бомбардиращ повърхността на Луната, под формата на слънчев вятър. Именно водородът играе много важна роля, тъй като той е нещо като агент с редуцираща функция.

Това обаче все още са само хипотези и са необходими повече данни, за да се разбере защо Луната “ръждясва”. Още по-изненадващо е, че в далечната страна на Луната е намерено малко количество хематит, който не би трябвало да бъде засегнат от земната магнитосфера. Предстоят още изследвания на учените, за да се изясни точната причина и какво е провокирало този процес на Луната.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати