Астрономи засякоха ултравиолетова светлина от свръхнова

Астрономи засякоха ултравиолетова светлина от свръхнова

Всяко едно събитие в живота ни е уникален и неповторим момент. който никога няма да се повтори, затова е важно да се наслаждаваме на всеки миг и да можем да се радваме дори на малките неща в живота ни.

Подобни явления се случват не само в живота ни, но също така в природата и дори в необятната Вселена. Така например едва за втори път в историята на астрономията бе засечена зашеметяващата и безумно красивата ултравиолетова светлина.

Тя бе предизвикана от избухването на така наречените бели джуджета и явлението бе уникално само по себе си. Това са изгорели звезди, като подобни изследвания и наблюдения могат да дадат много отговори на изследователите за тях и гибелта им.

Миналия декември учените откриха тази необичайна свръхнова, която бе наречена SN2019yvq, като това се случи един ден след самата експлозия.

Явлението бе класифицирано в категорията Type Ia, като то е едновременно обикновено, но и необичайно по природата си, а именно с това че е било придружено с изключително рядкото осветяване на красивата ултравиолетова светлина.

Според астрофизикът Адам Милър това са доста срещани явления и експлозии във Вселената, но необичайното тук е именно ярката ултравиолетова светлина. Астрономите я търсят вече години наред, като това е само вторият документиран такъв случай на изблик при небесно тяло от категорията Type Ia.

Бялото джудже с името SN2019yvq е на разстояние от планетата ни на около 140 милиона светлинни години, като тази ярка и необичайна за явлението светлина е била забелязана от астрономите няколко дни преди да престанат самите емисии.

Все още не е ясно, каква е била причината за това, тъй като така наречените бели джуджета реално са вече много слаби останки на звездите и те не биха могли да генерират такава ярка ултравиолетова светлина. Причината, според астрофизикът Адам Милър, може да е някакво необичайно явление.

Астрономи засякоха ултравиолетова светлина от свръхнова

Тепърва предстои да се разбере причината за това странно, но същевременно много красиво явление, като според учените възможните виновници за това могат да са няколко.

Според една от версиите SN2019yvq може да е станала нестабилна, а именно поради консумация на различен звезден материал от друга звезда, като това да е причината за необичайното явление.

Според друга алтернативна теория причината за това драстично покачване на топлината в бялото джудже, може да е получилият се сблъсък между ядрото и неговите външни слоеве, както и от въглерода, който се е възпламенил от хелия в самата звезда, като това да е довело до ултравиолетовата светлина. Възможно е също така да се е получило сливане на две различни бели джуджета, като именно контактът между звездите да е довел до това странно явление.

Все още не е изцяло ясно, но учените са на мнение, че след като прахът започне да се утаява постепенно, тогава и картината ще започне да се прояснява, както и ще може да се разбере защо се е получило това. Милър допълва, че с времето материалът, който се отделя при самото избухване на звездата, ще се отдалечава все повече от източника си.

Заедно с това той има свойството да изтънява, като това значи, че след около година ще може да се види дори центърът на самата експлозия. Така ще може да се види каква е реалната причина, поради която това бяло джудже е избухнало мощно.

Отговорите на този въпрос биха могли също така да помогнат на учените да разберат как образуващото се в свръхновите желязо се разпределя в Космоса, което от своя страна помага активно за създаването на планетите.

Заедно с това отговорът на този въпрос може да помогне много на учените да разберат повече около загадките на тъмната енергия. Смята се, че именно тя влияе пряко на бързината, с която Вселената се разширява. Като цяло въпросите около тъмната енергия си остават повече от отговорите, но подобни редки явления като това със свръхнова SN2019yvq ще помогнат за разгадаването им.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати