Как астрономите наблюдават невидими обекти в Космоса?

Как астрономите наблюдават невидими обекти в Космоса?

Откритията днес на планети или техни спътници не може да се прави така, както е било по времето, когато са направени най-важните астрономически открития.

Телескопите, които стават все по-съвършени, не откриват видими от положението на нашата планета небесни тела. За съществуването на такива потенциални все още неоткрити космически обекти днес се съди по поведението на познатите и наблюдавани непрекъснато планети.

По този способ италиански учени от националния институт по астрофизика съобщиха за откритието на признаци за съществуване на неизвестна планета, която обикаля около звездата, наречена Проксима Кентавър в близост до нашата Слънчева система.

Евентуалния нов космически обект е засечен, докато астрономите наблюдавали лъчевата скорост на звездата. Положението на светещото тяло леко се променило, без това да е свързано с орбитата на друга планета.

Недоказаният все още нов обект е получил името Проксима С. Астрономите смятат, че това небесно тяло принадлежи към групата супер земи. Масата на планетата е по-голяма от земната, но по-малка от тази на Нептун, принадлежащ към ледените гиганти. Смята се, че новооткритата планета не е подходяща за живот, защото е на голямо разстояние от своята звезда.

Смята се, че е възможно планетата да е с атмосфера от водород и хелий. Такива небесни тела обаче не се формират на места като това, където се намира тази планета. Така наречените супер земи се образуват в региони близо до с неговата линия. Така се нарича разстоянието от звездата, където водата в течно състояние замръзва.

Как астрономите наблюдават невидими обекти в Космоса?

Очакванията са Проксима С да се намира по-далече от тази условна граница. Евентуалното откриване на подобна планета ще постави под съмнение такава хипотеза. Това кара специалистите да се съмняват в съществуването на Проксима С. Изказват се предположения, че колебанията, които се наблюдават в положението на звездата, са резултат на нейната активност, а не са действието на неоткрита планета.

Необходими са и други параметри, които биха дали знак, че става въпрос за наличие на невидим обект. Такива за сега няма, но възможността за съществуване на неоткрито небесно тяло вълнуват силно астрофизиците.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати