Как да се справим с комплекса за малоценност?

Как да се справим с комплекса за малоценност?

Какво е комплекс за малоценност?

Комплексът за малоценност е чувство, което ни кара да се виждаме като неадекватни, неспособни, недостатъчни до такава степен, че това влияе на живота ни. То не зависи от фактите (дали наистина сме или не сме по-добри, по-лоши, по-умни, по-глупави и т.н), а от това как ние самите виждаме и оценяваме себе си.

Когато излезете на улицата и се огледате, е много вероятно всеки един човек, който видите, да страда от комплекс за малоценност в някаква степен. Това състояние няма външни белези, а понякога дори страдащият от него не осъзнава, че го има.

Комплексът за малоценност се заражда още в детска възраст

Има много неща, които биха могли да ви накарат да развиете този комплекс, но най-често началото се поставя в ранна възраст. Възможно е да бъде породен от силно емоционален момент на смущение, унижение или пренебрежение. Учени твърдят, че обикновено възниква при деца, които са често критикувани или рядко хвалени.

Като например в следната ситуация: малко момче изкарва постоянно хубави оценки, но от време на време носи вкъщи по някоя двойка или тройка. Майката вдига олелия до небесата, когато това стане, но не реагира, когато детето донесе шестица. За едно дете това е напълно непонятно. То бива наказвано, като се провали и същевременно майката не изглежда достатъчно доволна, когато се справи. То започва да си внушава, че дори най-доброто му постижение не е достатъчно и че от него никога няма да стане нищо. Така се ражда комплексът за малоценност.

Обикновено хората със силно развит комплекс за малоценност като възрастни приемат ролята на жертва, за да компенсират за ниската оценка, която сами са си дали. Също е възможно да търсят постоянно внимание и признание от околните, да се стремят към перфекционизъм, който често ги разочарова, да се агресират или да имат проблеми в изграждането на смислени отношения.

Как да се справим с него?

Комплекс за малоценност

Ако имате комплекс за малоценност, първото нещо, което трябва да направите, е да го приемете, без да си измисляте извинения. Щом веднъж осъзнаете, че имате проблем с адекватната самооценка на уменията, постиженията и вас самите, можете да се заемете с преодоляването му.

За тази цел трябва да се обърнете към своето минало и да откриете коренната причина. Най-голямата грешка, която можете да направите е да сбъркате коренната причина с всяко негативно събитие или неуспех в живота ви, като например да не са ви взели на мечтаната работа, да нямате последния модел БМВ, да не сте отличник или да нямате половинка.

Успехът или неуспехът ви няма нищо общо с чувствата ви на малоценност. Малоценността идва отвътре и затова каквато и цел да постигнете, каквато и облага да спечелите - те няма да ви помогнат да се избавите от този комплекс. Намерете коренната причина и се опитайте да я погледнете с нови очи, очите на възрастен, който разбира, че това, че не е най-добрия плувец или актьор, бизнесмен или атлет, не ви определя.

Единственият човек, с когото трябва да се състезавате, е със самия себе си. Бъдете по-добри и по-успешни от човека, който сте били вчера. Забравете за другите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати