Сензационно! Създадоха изкуствени мозъчни клетки

Създадоха изкуствени мозъчни клетки

Учените най-накрая разшифроваха чудноватото поведение на мозъчните клетки - и го пресъздадоха в малки компютърни чипове.

Малките неврони биха могли да променят начина, по който изграждаме медицински устройства, защото те възпроизвеждат здравословна биологична активност, но изискват само една милиардна част от енергията, необходима на микропроцесорите, съобщават от университета в Бат.

Невроните действат подобно на електрическите вериги в тялото, но поведението им е по-малко предвидимо - особено когато става въпрос за анализ на връзката между входните и изходните им електрически импулси. Но тези нови изкуствени мозъчни клетки успешно имитират поведението на неврони на плъхове от два специфични региона на мозъка, сочат проучвания, публикувани във вторник в Nature Communications.

Досега невроните бяха като черни кутии и ние най-накрая успяхме да отворим една то тях и да надникнем вътре, казва в изданието физикът от Университета на Бат Ален Ногарет. - Нашата работа променя парадигмата, защото тя предоставя стабилен метод за възпроизвеждане на електрическите свойства на реалните неврони в най-дребни детайли.

Изкуствени мозъчни клетки

Крайната цел е да се използват тези неврони за изграждане на медицински устройства, които могат по-добре да удовлетворят нуждите на пациента, като по-интелигентен пейсмейкър, който може да отговаря на нови стресови ситуации и изисквания към сърцето на човека - в основата си това ще рече да подобрим устройствата, за да бъдат в тон с нуждите на човешкото тяло.

Джулиан Патън, физиолог от университетите в Окланд и Бристол, заяви в съобщението, че пресъздаването на биологична активност е било вълнуващо, защото предоставя огромни възможности за по-интелигентни медицински устройства, които ще се насочват към персонализирани медицински подходи към редица заболявания и увреждания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати