sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на Цветовете»Психология за цветовете! Какво казва науката?

Психология за цветовете! Какво казва науката?

Психология за цветовете! Какво казва науката?
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Повечето хора осъзнават, че възприемаме цветовете по пътя на асоциациите. Как става това? Когато минава през очите, възприятието на цвета стига до всички органи и поражда разпознаваеми усещания. С тестове е доказано, че цветовете могат да влияят на кръвното налягане. Примерно възприемаме синьото като студен цвят, той понижава кръвното. Жълтият асоциираме със слънцето, той е топъл и го повишава.

Още гърците в древността забелязали, че при пречупването си светлината се разлага на различни цветове. Поклонниците се ориентирали асоциативно към цвета, който смятали, че ще ги излекува. В древен Китай също били наясно с цветовите възможности и с помощта на червената коприна лекували антракс. Днес съществуват много школи за цветолечение. Ясно е, че червеното влияе на физическо ниво; жълтото - на ума; сивото - на емоционалното състояние.

Цветовете, които един човек предпочита, показват моментното му състояние, а тези, които не харесва - причините, които предизвикват грешни решения. Сивият цвят е предпочитан от хора, които обичат почивката, а работохолиците го отбягват.

Интересен тест може да си проведе сам всеки, като си намисли три цвята. Първият показва моментното състояние на ниво емоции. Вторият говори за личността, а третият е показател за отношенията с околните. Ето характеристиките на всички цветове.

Бял цвят

Психология на белия цвят

Белият цвят е символ за съвършенство и завършеност. Той говори за пълно свобода на личните възможности и премахване на всички препятствия по пътя. Той въплъщава представата за равенство, тъй като не е толкова показва отсъствие на цвят, колкото демонстрира присъствието на всички цветове. Вдъхновява, символизира вярата и помага.

Асоциира се с мира и съгласието. Африканските жреци принасяли на боговете бели животни в дар, за да демонстрират мир с тях. Домът се боядисва в бяло, за да няма конфликти, който влезе, да остави злото навън.

В християнските вярвания е символ на чистота, вяра и истина.

Белият цвят е символ на спасението. В болниците халатите са в бяло, за да подсказват не само за стерилната чистота, която е нужна, но и да символизират спасението на болния. Цветът е свързан с ендокринните жлези и зрението.

Човекът, който го избира, се стреми да избяга от проблемите.

Черен цвят

Черното крие в себе си това, което носи. Това е цвят на загадъчността и намира място в психологически филми. Предизвиква любопитството ни, едновременно плаши и привлича. Той предизвиква човека към освобождаване на същността му, да премине през черното, за да прогледне за бялото.

Черното се избира при депресии, тогава от него остават само негативизмът. Подобно е усещането за смъртта, която е намек за тишина и спокойствие.

На Африканския континент пренасянето на черна птица като жертвено животно е молба за дъжд към природните сили. Черните белези по тялото символизират смърт.

От черното трябва да се преминава бавно към друг цвят, разреждайки го с останалите.

Когато черното и бялото бъдат поставени едно до друго, те гасят взаимно силата си. Черно облекло се избира при депресии и като знак за отхвърляне на хората наоколо. То е и символ на траур.

Сив цвят

Психология на сивия цвят

Сивият цвят събира в себе си двете противоположности - бял и черен. Целта на това уравновесяване е стабилността, както и хармонията. Той ражда асоциации за самота, тъй като е цветова граница между бялото и черното.

Хората, които предпочитат сивия цвят, не вярват, че емоциите могат да решават важни въпроси. Затова тези хора са емоционално много сдържани и премерени.

Сивото стабилизира околното пространство, но създава чувство за раздвоеност, защото се свързва с тъгата и меланхолията. В негативен аспект се асоциира със старостта, болестите, недоимъка - не само на материални ценности, но и на духовност. В положителен аспект навява усещане за увереност и сили.

Тези, които се обличат в сиво, са хора със стремежи да открият перфектните чувства, които ще им донесат търсената хармония. Той дава сили на слабите и уязвимите. Сивите дрехи успокояват нервите и при нервен срив е добре да се заложи на него.

Сребърен цвят

Сребърният цвят може да бъде определен като устойчив. Той тушира вълненията и премахва емоционалната скованост. Може да проникне навсякъде и да реши споровете.

Негативното му значение се свързва с неспособност за взимане на решения, с илюзорност. Асоциира се с Луната и лунната пътека. Това е цветът на хората, които не обичат да поемат отговорности.

В митологията и езотериката сребърната нишка е това, което свързва душа с тяло. Със смъртта тя се къса и духа напуска завинаги телесната си обвивка.

Сребърният цвят е лековит. Успокоява нервната система, нормализира работата на жлезите и е благотворен към бъбречните функции.

Червен цвят

Психология на червения цвят

Червеното е символ на сила, могъщество и воля за победа. Това е цветът на победителите, на динамичните личности, защото създава енергията. Неговите любители са винаги в челни позиции, но имат и силни разрушителни качества.

Това е цветът на страстта и се носи от хора с подобна душевна настройка. Той е импулсивен и активен, вдъхновява и се асоциира с победата. Това е реформаторът, но и рушителят на старото.

Червеният цвят движи сексуалността и тласка към близост, дори при липса на сексуално привличане.

В митологичните системи е много използван цвят. Богът на войната е облечен в червени дрехи. При рицарите кръстоносци означава любов към Бога, но също символизира яростта и жестокостта в битките. В християнството се свързва с великолепие, но и с много пролята кръв.

Червеният цвят подкрепя работата на жлезите, увеличава адреналина, вдига телесната температура, засилва еластичността на стави и мускули. Свързан е и с размножителните процеси.

Розов цвят

Розовото се асоциира с романтиката, добротата и любовта. Предизвиква усещане за комфорт; успокоява; премахва натрапчивите мисли; помага в кризисни моменти. Харесват го чувствителните хора. Те са ярки индивидуалности, но много непреклонни на моменти.

Жълт цвят

Това е цвят, който се асоциира с ума. За него няма прегради, защото е много гъвкав, подобрява кондицията и изостря мисловните процеси. Под въздействието на жълтото хората взимат бързи решения и ги изпълняват моментално. Който обича жълто, той мрази глупавите. Това е цветът на хората с висока личностна оценка. Затова жълтото навява асоциации за съобразителност и оригиналност.

Носещите жълти дрехи се стремят към вътрешна хармония, търсят спасение от неприятни моменти. Това са поклонниците на свободните отношения, без отговорности.

Оранжев цвят

Психология на на оранжевия цвят

Това е мек, топъл, възбуждащ сетивата цвят. Той навява асоциации за нуждата от себеутвърждаване. Оранжевото е цветът на залеза. Носи бодрост и се свързва с радостите на живота.

Това е цвят на хората със силни емоции, бляскави и многостранни личности, които привличат погледа.

Оранжевото укрепва волята; поддържа сексуалността; регулира обмяната на веществата; подобрява процеса на кръвообращение и цвета на кожата. Смята се за много добър цвят в психотерапията.

Зелен цвят

Зелени цвят се получава при сливане на жълт и син. Те се допълват един друг. Затова в зеленото е заложен позитивизма на жълтото, но в него няма намек за спокойствие, а за вътрешна напрегнатост. Този цвят е отражение на себеуважението. Той е символ и на новото начало, тъй като зеленото е цвят на пролетта, когато се ражда нов живот.

Любителите на зеления цвят умеят да видят всички страни на всяка ситуация и да преценят шанса за добър изход. Те са работоспособни, усмихнати, но не са склонни да разкриват своя вътрешен свят пред другите.

Зеленото неутрализира другите цветове, носи умиротворение и помага за взимане на правилни решения. Много е подходящ при клаустрофобия.

Син цвят

Психология на синия цвят

Този цвят е за хората, които размишляват върху живота и търсят истината. Той означава постоянство, упорство и преданост. Това е цветът на тези, които обичат реда и дисциплината.

В древен Египет вътрешната част на храмовете е боядисвана в синьо, свещеният скарабей също е син.

Синият цвят регулира нервната система и е идеален за хората, които са в стрес, защото укротява емоционалните състояния и кръвното налягане.

Предпочитат го тези, които търсят хармонични отношения със света и вътре в себе си.

Кафяв цвят

Кафяво значи жизненост. Подходящо е за хора, които търсят физическо спокойствие и почивка.

Кафявото успокоява тревогите. Влияе добре при нервни сривове. Не го харесват подчертаните индивидуалисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати