sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на Цветовете»Психология за цветовете! Какво казва науката?

Психология за цветовете! Какво казва науката?

Психология за цветовете! Какво казва науката?

Повечето хора осъзнават, че възприемаме цветовете по пътя на асоциациите. Как става това? Когато минава през очите, възприятието на цвета стига до всички органи и поражда разпознаваеми усещания. С тестове е доказано, че цветовете могат да влияят на кръвното налягане. Примерно възприемаме синьото като студен цвят, той понижава кръвното. Жълтият асоциираме със слънцето, той е топъл и го повишава.

Още гърците в древността забелязали, че при пречупването си светлината се разлага на различни цветове. Поклонниците се ориентирали асоциативно към цвета, който смятали, че ще ги излекува. В древен Китай също били наясно с цветовите възможности и с помощта на червената коприна лекували антракс. Днес съществуват много школи за цветолечение. Ясно е, че червеното влияе на физическо ниво; жълтото - на ума; сивото - на емоционалното състояние.

Цветовете, които един човек предпочита, показват моментното му състояние, а тези, които не харесва - причините, които предизвикват грешни решения. Сивият цвят е предпочитан от хора, които обичат почивката, а работохолиците го отбягват.

Интересен тест може да си проведе сам всеки, като си намисли три цвята. Първият показва моментното състояние на ниво емоции. Вторият говори за личността, а третият е показател за отношенията с околните. Ето характеристиките на всички цветове.

Бял цвят

Психология на белия цвят

Белият цвят е символ за съвършенство и завършеност. Той говори за пълно свобода на личните възможности и премахване на всички препятствия по пътя. Той въплъщава представата за равенство, тъй като не е толкова показва отсъствие на цвят, колкото демонстрира присъствието на всички цветове. Вдъхновява, символизира вярата и помага.

Асоциира се с мира и съгласието. Африканските жреци принасяли на боговете бели животни в дар, за да демонстрират мир с тях. Домът се боядисва в бяло, за да няма конфликти, който влезе, да остави злото навън.

В християнските вярвания е символ на чистота, вяра и истина.

Белият цвят е символ на спасението. В болниците халатите са в бяло, за да подсказват не само за стерилната чистота, която е нужна, но и да символизират спасението на болния. Цветът е свързан с ендокринните жлези и зрението.

Човекът, който го избира, се стреми да избяга от проблемите.

Черен цвят

Черното крие в себе си това, което носи. Това е цвят на загадъчността и намира място в психологически филми. Предизвиква любопитството ни, едновременно плаши и привлича. Той предизвиква човека към освобождаване на същността му, да премине през черното, за да прогледне за бялото.

Черното се избира при депресии, тогава от него остават само негативизмът. Подобно е усещането за смъртта, която е намек за тишина и спокойствие.

На Африканския континент пренасянето на черна птица като жертвено животно е молба за дъжд към природните сили. Черните белези по тялото символизират смърт.

От черното трябва да се преминава бавно към друг цвят, разреждайки го с останалите.

Когато черното и бялото бъдат поставени едно до друго, те гасят взаимно силата си. Черно облекло се избира при депресии и като знак за отхвърляне на хората наоколо. То е и символ на траур.

Сив цвят

Психология на сивия цвят

Сивият цвят събира в себе си двете противоположности - бял и черен. Целта на това уравновесяване е стабилността, както и хармонията. Той ражда асоциации за самота, тъй като е цветова граница между бялото и черното.

Хората, които предпочитат сивия цвят, не вярват, че емоциите могат да решават важни въпроси. Затова тези хора са емоционално много сдържани и премерени.

Сивото стабилизира околното пространство, но създава чувство за раздвоеност, защото се свързва с тъгата и меланхолията. В негативен аспект се асоциира със старостта, болестите, недоимъка - не само на материални ценности, но и на духовност. В положителен аспект навява усещане за увереност и сили.

Тези, които се обличат в сиво, са хора със стремежи да открият перфектните чувства, които ще им донесат търсената хармония. Той дава сили на слабите и уязвимите. Сивите дрехи успокояват нервите и при нервен срив е добре да се заложи на него.

Сребърен цвят

Сребърният цвят може да бъде определен като устойчив. Той тушира вълненията и премахва емоционалната скованост. Може да проникне навсякъде и да реши споровете.

Негативното му значение се свързва с неспособност за взимане на решения, с илюзорност. Асоциира се с Луната и лунната пътека. Това е цветът на хората, които не обичат да поемат отговорности.

В митологията и езотериката сребърната нишка е това, което свързва душа с тяло. Със смъртта тя се къса и духа напуска завинаги телесната си обвивка.

Сребърният цвят е лековит. Успокоява нервната система, нормализира работата на жлезите и е благотворен към бъбречните функции.

Червен цвят

Психология на червения цвят

Червеното е символ на сила, могъщество и воля за победа. Това е цветът на победителите, на динамичните личности, защото създава енергията. Неговите любители са винаги в челни позиции, но имат и силни разрушителни качества.

Това е цветът на страстта и се носи от хора с подобна душевна настройка. Той е импулсивен и активен, вдъхновява и се асоциира с победата. Това е реформаторът, но и рушителят на старото.

Червеният цвят движи сексуалността и тласка към близост, дори при липса на сексуално привличане.

В митологичните системи е много използван цвят. Богът на войната е облечен в червени дрехи. При рицарите кръстоносци означава любов към Бога, но също символизира яростта и жестокостта в битките. В християнството се свързва с великолепие, но и с много пролята кръв.

Червеният цвят подкрепя работата на жлезите, увеличава адреналина, вдига телесната температура, засилва еластичността на стави и мускули. Свързан е и с размножителните процеси.

Розов цвят

Розовото се асоциира с романтиката, добротата и любовта. Предизвиква усещане за комфорт; успокоява; премахва натрапчивите мисли; помага в кризисни моменти. Харесват го чувствителните хора. Те са ярки индивидуалности, но много непреклонни на моменти.

Жълт цвят

Това е цвят, който се асоциира с ума. За него няма прегради, защото е много гъвкав, подобрява кондицията и изостря мисловните процеси. Под въздействието на жълтото хората взимат бързи решения и ги изпълняват моментално. Който обича жълто, той мрази глупавите. Това е цветът на хората с висока личностна оценка. Затова жълтото навява асоциации за съобразителност и оригиналност.

Носещите жълти дрехи се стремят към вътрешна хармония, търсят спасение от неприятни моменти. Това са поклонниците на свободните отношения, без отговорности.

Оранжев цвят

Психология на на оранжевия цвят

Това е мек, топъл, възбуждащ сетивата цвят. Той навява асоциации за нуждата от себеутвърждаване. Оранжевото е цветът на залеза. Носи бодрост и се свързва с радостите на живота.

Това е цвят на хората със силни емоции, бляскави и многостранни личности, които привличат погледа.

Оранжевото укрепва волята; поддържа сексуалността; регулира обмяната на веществата; подобрява процеса на кръвообращение и цвета на кожата. Смята се за много добър цвят в психотерапията.

Зелен цвят

Зелени цвят се получава при сливане на жълт и син. Те се допълват един друг. Затова в зеленото е заложен позитивизма на жълтото, но в него няма намек за спокойствие, а за вътрешна напрегнатост. Този цвят е отражение на себеуважението. Той е символ и на новото начало, тъй като зеленото е цвят на пролетта, когато се ражда нов живот.

Любителите на зеления цвят умеят да видят всички страни на всяка ситуация и да преценят шанса за добър изход. Те са работоспособни, усмихнати, но не са склонни да разкриват своя вътрешен свят пред другите.

Зеленото неутрализира другите цветове, носи умиротворение и помага за взимане на правилни решения. Много е подходящ при клаустрофобия.

Син цвят

Психология на синия цвят

Този цвят е за хората, които размишляват върху живота и търсят истината. Той означава постоянство, упорство и преданост. Това е цветът на тези, които обичат реда и дисциплината.

В древен Египет вътрешната част на храмовете е боядисвана в синьо, свещеният скарабей също е син.

Синият цвят регулира нервната система и е идеален за хората, които са в стрес, защото укротява емоционалните състояния и кръвното налягане.

Предпочитат го тези, които търсят хармонични отношения със света и вътре в себе си.

Кафяв цвят

Кафяво значи жизненост. Подходящо е за хора, които търсят физическо спокойствие и почивка.

Кафявото успокоява тревогите. Влияе добре при нервни сривове. Не го харесват подчертаните индивидуалисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати