Потъналият праисторически свят Догерленд напомня за себе си

Потъналият праисторически свят Догерленд напомня за себе си

Някога покрай бреговете на реките са възниквали селища и в днешни дни по тези места се намират редица артефакти, които разказват за един отдавнашен бит. Оказва се, че и по дъното на морета и океани могат да се открият следи от изчезнал живот и да се изгради представа за това, какво се е случвало по тези места преди хиляди години.

По време на експедиция в Северно море учени от Брадфордския университет попадат на древен подводен ландшафт в студеното море край Британските острови. От взетите проби става ясно, че останките от праисторическата гора, която се е намирала там, са на възраст от десет хиляди години. Учените правят заключение, че тава късче някогашна земя е било част от Догерленд.

Това е земя от няколко хиляди квадратни километра, която е била разположена между континенталната земя и източните британски брегове.

При разследването е установено, че сгъстеният торф е под дъното на морето. Става ясно, че се е била създала плодородна и богата на влага зона в миналото на това място. Вероятно там са възникнали и селища и сега изследователите се надяват, че ще открият следи от тях.

Какво се е случило по тези места в дълбока древност?

Догерленд
Снимка: scienceandthesea.org

Преди около 10-12 хиляди години идва краят на последния ледников период. Този факт се отразява и на земите около Британските острови. Тогава това място нито е британско, нито е остров. Географската карта е била значително по-различна от сега. Източните брегове на днешна Великобритания не са съществували, а са били земя, която свързвала острова с континенталната част. Тази земна площ била плодородна, хълмиста и мочурлива, с крайбрежни гори и точно там се очаква да е била обитаема.

Това парче изчезнала земя днес е известно като Догерленд и е било дом на хората от каменната епоха, по-точно от един от периодите, наречен мезолит. Мезолитният период е бил между палеолита и неолита. Според данните за живота през този исторически отрязък от време, населението на Догерленд се е състояло от ловци и събирачи.

Преди около 8500 години ледената шапка започнала да се разтопява, но наред с откриването на плодородните земи започнало и покачване на нивото на водите на Северно море и преди осем хиляди години Догерленд бавно започнал да потъва. Земята се озовала на дъното на морето, а нейните обитатели мигрирали.

Догерленд е забравена земя, но изследванията на фосилите може да възкресят живота на един изчезнал народ, обитавал тези места хилядолетия преди новата ера.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати