Най-големият айсберг в света отново е поел към Атлантика

Най-големият айсберг в света отново е поел към Атлантика

Айсбергите представляват огромни ледени блокове, откъснали се от ледници или от големите морски ледове в Полярната зона. Над водата се вижда незначителна част от ледената планина, около 10 процента от целия обем. Останала маса е под водата. Плувайки понякога години наред, носени от океанските течения, накрая те се стопяват и изчезват.

Кой е най-големият от всички айсберги и какво се случва с него?

Преди две години през юли месец най-големият айсберг с света, известен с името А68 се откъсва от Антарктика. Размерите на ледника са наистина внушителни - дължината му е 160 километра и тежи почти 1 трилион тона. Дебелината му обаче е само 200 метра и като пропорции тези мерки могат да се оприличат на съотношението в размерите на кредитните карти.

Още при откъсването на ледения блок от него се отделя доста голям къс. По-малкият леден блок е 13 километра дълъг и пет километра дебел, но все пак достатъчно голям, за да му дадат собствено име. Наричат го А 68b. По-малкото парче е на 110 километра в северна посока от Белия континент.

Основната маса А68 непрекъснато се наблюдава с помощта на европейски сателити. Два от тях непрекъснато прелитат над айсберга на няколко дни. От тях се получава и обработва информацията за състояние на айсберга.

От сателитните снимки се вижда, че леденият плаващ къс се е завъртял във водите на морето на Уедъл и се движи по северното крайбрежие на Антарктика. Преди тази информация от наблюденията на гигантския лед специалистите бяха заключили, че е заседнал, и предполагаха, че може да се превърне в остров от лед.

Най-големият айсберг в света

Сега се вижда, че той отново е потеглил на път.

Той е загубил доста големи ледени късове, но въпреки това учените се изумяват колко добре е запазен въпреки всичко.

Океанското течение, в което попада айсбергът, скоро след като се откъсва, го е завъртяло на 270 градуса и го е отнесло на четвърт милион километра в северна посока. За маса с такива колосални размери това новообразувание от лед изглежда много пъргаво, според наблюдателите.

Какво се очаква да се случи с най-големия познат айсберг?

Това, което и с останалите преди него. Огромната маса от лед без съмнение ще стигне до Антарктическото течение, както се случва с всички други ледени планини от морето Уедъл. Течението ще го отпрати в Южния Атлантик, където има морски път, наричан алеята на айсбергите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
06.08.2019 15:56
Не мога да разбера хора, които преписват защо преписват грешно
четвърт милион километра в 250 000 км. От статията означава, че ледника е обиколил 6 пъти земята по екватора.
2
0