Да благодарим на Луната за водата на Земята

Да благодарим на Луната за водата на Земята

Луната е нашият естествен спътник. Това ще рече, че Луната е най-близката и свързана с нас планета от Слънчевата система. Тя оказва влияние върху живота на Земята и това е нещо, което знаем всички. Последните проучвания върху Луната показват, че връзката ни с нея е дори по-важна, отколкото предполагаме.

Нови открития за значението на Луната за земния живот

Образуването на Луната е събитие отпреди около 4.4 милиарда години. Тогава огромно небесно тяло удря нашата планета и от нея се отделя къс, който става материал за образуване на нашия спътник. Едновременно с това доставя океанската и морската вода на Земята.

Откъде е дошла тази протопланета, която променя състоянието на Земята?

Чрез изотопен анализ изследователите установяват, че протопланетата, ударила нашата планета, е от студената част на Слънчевата система. Студена е външната част на Слънчевата система.

Това космическо тяло е било с големината на Червената планета. Протопланетата носи името Тея и при удара с нашата планета се откъсва достатъчно материал, от който се образува естественият ни спътник. Тъй като Луната е относително голяма, успява да даде стабилност на оста на Земята. Това е единият основен фактор за създаване на условия за живот на Земята. Другият фактор е наличието на много вода, което също дължим на процеса на образуване на Луната.

Пътят на създаване на живот на Земята минава през създаване на Луната

Луната и Земята

Земята е планета, образувана във вътрешната Слънчева система, която е сравнително суха и затова е изненадващ фактът, че на Земята има толкова вода. Обяснението на тази загадка е далече назад във времето, когато е създадена самата Слънчевата система, тоест преди 4.5 милиарда години.

а учените вече е ясно, че в Слънчевата система материалите, които създават условия за зараждане на небесни тела, са разделени. Мокрите се наричат въглеродни хондрити. Това са метеорити, съдържащи въглерод и вода. Те идват от външната Слънчева система. Сухите метеорити идват от вътрешната част на Слънчевата система.

Метеоритите, богати на въглерод и вода, са причината за доставянето на водата на Земята, но досега не беше ясно как и кога точно е донесен този материал на планетата ни.

Решителната крачка, направена от учените, е, че те доказват, че в резултат на сблъсъка на нашата планета с протопланетата Тея преди 4.4 милиарда години се образува Луната. Сблъсъкът осигурява заедно с това и достатъчно въглероден материал, за да се получи вода в гигантски количества.

Благодарение на направената връзка между създаването на Луната и произхода на водата на Земята беше разбран фактът, че без Луната нямаше да има вода на Земята, а това значи, че нямаше да се изпълни и второто условие, необходимо, за да се зароди животът на Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати