sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Викингите - история, любопитни факти и живот

Викингите - история, любопитни факти и живот

Викингите - история, любопитни факти и живот

Викингите идват от скандинавските страни, днешните Норвегия, Дания и Швеция. През 8-ия до 11-ия век те се превърнаха в трайно име за това, че са отлични мореплаватели, тактически воини, умни търговци и дръзки изследователи. Всъщност те са пристигнали в Америка 1000 години преди Колумб, а археолозите са открили, че някои от техните останки са разпръснати на изток, чак до Русия.

Макар че тези хора често са сочени за диваци, нападащи по-цивилизованите нации заради съкровища и жени, мотивите и културата на викингите са много по-различни. Тези нашественици са правили много промени навсякъде в земите, които са населявали - от икономиката до воюване.

Епохата на викингите

Историците често свързват термина викинг със скандинавския термин vikingr, дума за пират. Въпреки това обозначението показвало морските експедиции и е било използвано от скандинавците като глагол, когато мъжете традиционно са отделяли време през лятото, за да отидат на викинг. Докато мнозина вярват, че тези експедиции водели до набези на манастири и градове по крайбрежието, много от пътуванията всъщност били с цел търговия и привличане на чуждестранни наемни войници.

Счита се, че епохата на викингите е в периода от 800 г. пр. н.е., няколко години след най-ранното регистрирано нападение, до 1050-те години, преди Норманското завладяване на Англия през 1066 г. През това време обсегът на скандинавските народи се простирал по всички краища на Северна Европа, а много други нации открили, че викингите нахлуват по техните брегове. Най-отдалечените сведения за появата им са били от Багдад, за търговия със стоки като кожи, тюленова мас и бивни.

Нахлуването на викингите при монасите на Линдисфарн, малък остров, разположен на североизточния бряг на Англия, бележи началото на миграцията им от Скандинавия през 793 г. Абатството на острова било известно по целия свят като свещено място заради високо просветените монаси и обширната библиотека. Знае се, че при нападението отшелниците били убивани, хвърляни в морето или взимани като роби заедно с много скъпоценности от църквата, а самата библиотека е била разрушена. Този единствен акт на насилие от страна на викингите им донесъл нова слава – на диви воини, които нямат респект към религията или благодарност към ученето.

В годините след първоначалното нападение крайбрежните села, манастирите и дори градовете били обсадени от викинги. Причините за тези атаки са тема на дебат между академичните среди, макар че те често се свързват с християнски преследвания, принудително кръщение на езичниците, намаляване на селскостопанската продукция в скандинавския регион и други. Много по-основателни причини биха накарали тези хора да напуснат своите студени и сурови домове, за да търсят начини да оцелеят на друго място. И все пак въпреки неблагодарността на родната им страна повечето викинги все пак се завръщали в родината си в края на всеки сезон със съкровища, роби и стоки, за да прекарат там още една зима.

Викингските кораби

Кораби на викингите

В сърцето на викингската култура е корабът Викинг. Тези необикновени плавателни съдове, по-специално дългите кораби, оформят живота на морските норвежци и променят хода на европейската история.

Усъвършенствани в продължение на повече от 10 века, уменията за корабостроене на скандинавците все още се считат за грандиозни. Те майсторели най-разнообразни кораби - от малки риболовни корабчета, до големи пиратски кораби, използвани за набези. Но независимо от размера повечето от плавателните съдове по проект били тесни по форма, с къси течения, характеристики, които им дават висока адаптивност за плаване в океана и реките.

Корабостроенето на викингите достигнало връхна точка през 7-ми век, когато изобретили кила, структурна греда, която се движи от носа до кърмата и се намира по-ниско от основното тяло на кораба. Тази функция увеличава скоростта и стабилността и предотвратява нежеланото странично движение. Килът заедно с добавянето на голяма мачта и платно в крайна сметка позволяват на норвежците да извършват дълги пътувания през Северния Атлантик. На тези плавателни съдове сега все още се гледа като на революционен дизайн и технологично чудо.

Към средата на 9-ти век набезите наистина се възприемали като начин на забогатяване в скандинавския регион. За това нордските села и общности се обединили в изграждането на кораби с намерението да подобрят живота си именно чрез грабежи. През 842 г. викингите безмилостно нападнали Нант на френското крайбрежие и поради способността им да маневрират до реките те започнали да нахлуват в градовете до Париж, Лимож, Орлеан, Турс и Ним.

Викингите обръщали толкова внимание на изкуството, колкото и на занаята. Дългите кораби обикновено били украсени с издълбани глави на дракон в носа, за които се смятало, че пазят от злите духове. Главата на дракона, съчетана с голямо квадратно платно с червено райе, било известно като подпис на викингите. Гледката на викингските кораби била взела страха на европейците в продължение на цели три века.

Нови световни експедиции на викингите

Викингите създават колонии на западния бряг на Гренландия през 10-ти век. Сагите на викингите разказват за пътуванията, които са извършили от тези колонии на Гренландия в Новия свят. Те споменават места, наречени Хелуланд (за които се смята, че е остров Бафин), Маркланд (за който се смята, че е Лабрадор) и Винланд (по-загадъчно място, което според някои археолози може да бъде Нюфаундленд). В момента единственото потвърдено викингско място в Новия свят се намира в L`anse aux Meadows, в северната част на Нюфаундленд. Това място е разкопано през 60-те години. Освен това има още три предполагаеми обекта, които археолозите наскоро са разкопали в Канада –два от тях се намират в Нюфаундленд, докато трето място е на остров Бафин в канадската Арктика.

Любопитни факти за викингите

Много съвременни възприятия за викингите откриват своя произход чрез католическата пропаганда. След уволнението на множество християнски съоръжения и загубата на безброй реликви и съкровища, католическото министерство се опитва да ги дехуманизира. До правителството на кралица Виктория във Великобритания викингите все още се изобразявали като насилствен и варварски народ. През 19-ти и 20-ти век възприятията се променят до точката, в която викингите са възвеличени като благородни диваци с рогати шлемове, горда култура и боязливост в битката.

Ето някои любопитни факти за викингите:

Викинги

Викингите не са носели рогати каски

Почти всеки викингски костюм, който сте видели във филм или видео игра, е лъжа. Тези воини обикновено влизали в битка гологлави. Погрешната идея за рога се появява през викторианските времена, когато викингите са били романтизирани. Художници започнали да ги изобразяват като бляскави диваци с рогати каски, но нищо, открито по време на епохата на викингите, не показва, че това изображение е поне малко автентично.

Погребвали са своите близки в лодките

Викингите обичали своите лодки, а скандинавската култура е била изключително суеверна. В онези времена се считало за голяма чест човек да бъде мумифициран, облечен в накити и погребан на кораб. Те вярвали, че плавателните съдове ще пренесат мъртвите в задгробния живот. Изтъкнатите воини и високопоставените жени често били изпращани в последния си път на кораб, заобиколени от ценни стоки, оръжия и роби.

Викингите са обичали да са чисти и спретнати

След разкопки на гробове на викинги са установени бръсначи, гребени, пинцети и дори почистващи препарати за уши. Оказва се, че тези диви воини са се грижели добре за личната си хигиена. Историците също така смятат, че типичният викингски гражданин се къпел поне веднъж седмично, което е много повече от всяка друга европейска група през онова време.

Карали са ски за забавление

Преди около 6000 години скандинавските народи разработили своя собствена версия на ските и ги използвали за лов, пътуване и забавление. Те дори имали бог на ските, който се казвал Улър. Кралете и високопоставените лордове се отдавали на ски за развлечение и понякога провеждали състезания, в които най-добрите скиори можели да спечелят награди.

Жените на викингите имали основни права

Жена викинг

Момичетата викинги обикновено били принуждавани да се женят около 12-годишна възраст и се грижели основно за домакинство, пълно с деца, докато съпрузите им отплавали и се впускали в разни приключения. Въпреки това в сравнение с други жени през това време те се радвали на широка гама от свободи - имали право да наследяват имущество, да подават молба за развод и дори да си възстановят селища, ако бракът се провали.

Използвали урината, за да запалят огън

Викингите прекарвали голяма част от живота си в движение. Тъй като не са имали запалки, те събирали дървесни гъби и ги изварявали в продължение на няколко дни в собствената си урина, до получаването на еднородна смес. Натриевият нитрат, намиращ се в урината, се смесвал с тъканта и правел сместа лесно запалима. Така викингите можели лесно да си запалят огън, независимо къде са се намирали.

Взимали са участие в трафика на хора

Много викингски бизнесмени са натрупали богатства, като са залавяли жени и млади мъже и след това са ги продали на пазарите за роби в Близкия изток и Европа. Тези роби обикновено се наричали тралеи и били пленници на викингите от нашествията им в келтски, англосаксонски и славянски селища.

Мъжете викинги често изрусявали косата си

По време на ерата на викингите на почит била русата коса. Ето защо тъмните мъже използвали силно концентриран сапун с високи нива на луга, с който избелвали косите си. Историците вярват, че освен че са част от идеала за красотата на тяхната култура, избелелите коси също им помагали да се предпазят от въшките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати