Магията на нестинарството

нестинар

Нестинарството е един емблематичните ритуали, прославили страната ни навред. Макар и да се срещат и извън нея – практикува се и в няколко села в Гърция, когато човек чуе думата „нестинарство“, я асоциира с България.

Красивият танц върху жарава е магическо преживяване, което трябва да видите поне веднъж в живота. При него жени танцуват боси върху жарава. Произходът на ритуала е древен. Някои учени казват, че е бил част от Дионисиевите празници, а други твърдят, че се е изпълнявал в чест на Слънцето.

Какъвто и да е поводът за възникването му е факт, че той съществува и до днес и е символ, който завладява и вдъхновява. През 2009 година е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство – голяма и заслужена чест.

Днес нестинарки може да видите в три села, разположени в китната Странджа планина. Това са Кости, Българи и Бродилово. Преди ритуалът се е изпълнявал вечерта на 3-ти срещу 4-ти юни, но по нов стил, това се прави на 21-ви май, когато отбелязваме и деня на Св. Св. Константин и Елена.

Традицията повелява още от сутринта нестинарите да се облекат в червен плат, украсен със сребърни монети и цветя. Те тръгват на празнично шествие в селото, доставяйки радост на всеки, който ги види. Малко по-късно, на площада, от най-старите нестинари, които вече не танцуват, се пали и поддържа огън.

Жаравата трябва да бъде поне с 5-6 см дебелина и 2 м диаметър. Щом се свечери, нестинарите отправят молитви за здраве и благополучие в параклиса, когато падне нощта, магията започва! Около жаравата се струпва цялото село, музикантите свирят специфична музика при прехода от параклиса до жаравата и друга за самия танц върху нея.

нестинарство

Първи в жаравата пристъпват онези, които го правят от най-дълго време. Те трябва да я обиколят три пъти и да завършат ритуала, минавайки я на кръст. Тогава идва време за танците, които нестинарите танцуват с икона в ръце.

Често срещано явление по време на ритуала е някои от нестинарите да направят предсказание, изпадайки в транс. След като тържеството приключи, музикантите изсвирват традиционното Костадинско хоро. В края на вечерта, нестинарите се връщат в параклиса, където съхраняват иконите до зазоряване.

Освен красива легенда, на която хората имат възможност да станат свидетели, нестинарството е и пълна мистерия, тъй като след танца си нестинарите нямат никакви изгаряния или наранявания по ходилата си. То е магия, която се случва пред очите ви, магия, която не трябва да проучвате, а просто да оставите да и завладее и да повярвате!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати