Притча за корабокрушенеца или защо никога да не губим надежда

корабокрушенец

Преди много години търговски кораб потънал насред морето в близост до пуст остров. От всички на борда се спасил само един мъж. Той бил изхвърлен от вълните на сушата. А недалеч от него се стоварили частите от кораба.

Когато на сутринта се събудил и осъзнал какво се е случило, корабокрушенецът се огледал. Островът бил напълно безлюден. А около него се виждала само морската шир. Мъжът се опитал да извика за помощ, макар и сам да си давал сметка, че някой кой да го чуе.

Изплашен, мокър и гладен, той помолил Бог за спасение...

Дните започвали да се нижат един след друг. Всяка сутрин корабокрушенецът се събуждал с надеждата да бъде открит. Но това не се случвало. Все по-трудно му било да си намери храна и вече започвал да се чувства напълно забравен от света и от Господ.

Едничка утеха му били вещите, които успял да събере от разбилия се кораб. С тях поне си построил малка колиба, в която вечер се прибирал на закрито, спасявайки се от студения вятър.

Но една сутрин се случила беда. Мъжът тръгнал да си търси храна в гората, но забравил да загаси горящият край колибата си огън. Пламъците бързо се разраснали и подпалили малката постройка.

надежда

Когато той се върнал от гората, намерил своя импровизиран дом изпепелен. Съкрушен от случилото се, той заридал и се разгневил на Господ.

Това ли заслужавам аз, беда след беда! Аз толкова вярвах в теб, а ти ме наказваш!

След изтощението мъжът заспал. Скоро обаче се събудил от непознати гласове. Оказало се, че благодарение на изгорялата колиба и дима той бил забелязан от спасителен екип и така най-после получил помощ.

А поуката от притчата е, че никога не трябва да губим надежда. Дори и когато ни сполети беда, знайте, че тя идва, за да ни донесе нещо по-добро за нас. Ето защо никога не трябва да се отчайвате. Всичко, което се случва в света, се случва с причина. Неслучайно старите хора казват, че когато една врата се затвори, се отваря друга.

Днешният ден може да е лош за вас, но пък той би могъл да е светлината в края на дълъг и мрачен тунел. Дори нещо, което изглежда като най-лошата беда на света, може да се окаже спасителният сал, от който се нуждаете...

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати