Историята на Мери Елън, която отвори очите на заспалото общество

Историята на Мери Елън
Снимка: thevintagenews.com
Историята на Мери Елън

През 1874 година историята на Мери Елън преобръща законите, защото дотогава за домашното насилие се говорело само зад затворени врати. Никой не знаел какво да направи, когато чуе, че дете крещи за помощ.

Мери Елън е първата известна жертва на домашно насилие. Нейният случай се прочува дотолкова, че принуждава социалните служби и властите в страната да предприемат по-сериозни мерки срещу този проблем.

В продължение на 7 години Мери Елън е била многократно пребивана и недохранвана от своята осиновителка. Те е третирана като прислужница, с която се отнасяли по възможно най-жестокия начин.

Мери е родена в Ню Йорк през 1864 година, но баща ѝ загива по време на Гражданската война, а финансовите затруднения принуждават майка ѝ да я даде за осиновяване.

2-годишното момиченце е осиновено от Томас Маккормак, но той умира малко след като я води в дома си. Така Мери попада в ръцете на жестоката Мери Маккормак, която я намразила в деня, в който я видяла.

Мери заключвала осиновената си дъщеря в тъмен килер и всеки ден я пребивала. Въпреки че съседите редовно са чували виковете на Мери Елън, никой не предприемал нищо, а основателката смятала, че имам право да се отнася както иска с нея.

Този ужас за детето продължил цели 7 години, докато жена на име Ета Уийлър не влязла в къщата ѝ благодарение на своята настоятелност. Видяла Мери, която тогава била на 10 години, да мие чиниите по оскъдно облекло и без чорапи, въпреки че било зима.

Ета се свързва със своя стар приятел Хенри Берг, който оглавявал организация за защита на животните, и му разказала за видяното. Двамата успяват да съберат свидетели за писъците, които се чували от дома на Маккормак и така службите влизат и извеждат Мери.

По тялото ѝ са открити следи от бой с камшик, обгаряния и наранявания с ножици. Тормозеното момиче става причина за формирането на първата организация за защита на тормозени деца.Тогава се въвеждат първите законови промени, свързани с домашното насилие.

А Мери Елън успява да се възстанови от преживяния кошмар. Тя се омъжва на 24 години, ражда 2 деца и се грижи за 3-те деца на съпруга си от първия брак.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати