Откриха най-големия саркофаг на разкопки в Александрия

1 от 3 Снимки
Откриха най-големия саркофаг на разкопки в Александрия
Снимка: Egypt Ministry of antiquities/Facebook

Гранитен саркофаг с дължина от 2.65 метра е бил открит при разкопки в Александрия. Египетските археолози предполагат, че това е най-големият саркофаг, намиран до този момент.

Той е бил заровен на 5 метра дълбочина, а до него е била поставена глава от алабастър. Най-вероятно саркофагът и главата представят символично собственика на гробницата.

Археолозите, работещи за Върховния съвет по въпросите на паметниците на културата на Египет, се натъкнали на древната гробница по време на разкопки в квартала Сиди Габер в Александрия преди строителни работи.

Гробницата е от периода на Птолемеите. Те са били на власт около 300 години преди Христа, което означава, че откритият саркофаг е на повече от 2000 години.

Саркофагът е от черен гранит с дължина от 2.65 метра и широчина от 1.65 метра. Намерен е в отлично състояние, но самоличността на неговия собственик е истинска загадка.

На мястото е открита и монета, изобразяваща лика на Птолемей III, предшественикът на Клеопатра. Този знак е помогнал за датирането на гробницата, но не и за определяне на самоличността на погребания.

Предполага се, че монетата е отсечена по заповед на Птолемей IV в памет на баща му. Тя тежи 28 грама и върху нея е гравирано мотото Земя на просперитета, както и името на фараон Птолемей III.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати