Неприлични вицове бяха открити в дневника на Ане Франк

Неприлични вицове бяха открити в дневника на Ане Франк

Пиперливи вицове и няколко реда за сексуалното образование бяха разчетени в дневника на Ане Франк. Страниците са били залепени, но благодарение на нова цифрова обработка, записаното върху тях може да бъде прочетено.

Тайните страници били скрити под кафява опаковъчна хартия – най-вероятно, за да не бъдат прочетени от близките на момичето. Записките са направени на 28 септември 1942 година.

Ще използвам тази страница, за да записвам неприлични вицове, пише тогава 13-годишната Ане и следват няколко задраскани фрази и популярни по това време анекдоти.

Знаете ли защо в Холандия са пристигнали и жени войници от Вермахта? За да има върху какво да лягат мъжете, е един от тези вицове.

Тя е написала и няколко реда за сексуалното образование, както и за проститутките. От това се вижда, че като на всеки друг тинейджър, темата ѝ била интересна. Ане описва секса като ритмични движения, споменава и за медикаменти като форма на контрацепция.

От Музея на Ане Франк в Амстердам са решили да публикуват тези страници, тъй като дневникът ѝ е културно-историческо наследство на ЮНЕСКО, а новооткритите страници дават нова представа за авторката.

През изминалите десетилетия Ане Франк е представяна като символ на Холокоста и се забравя, че тя е била едно съвсем обикновено дете. Тези страници показват колко е била любопитна и изпреварила своите връстници тинейджърка, се казва в изявлението на музея.

Неприлични вицове бяха открити в дневника на Ане Франк

Ане получава дневника си на 5 юни 1942 година по случай 13-ия си рожден ден. Пише в него до 1 август 1944 година и стига до 215 страница. В този ден скривалището им е разкрито от нацистите, като и до днес не се знае кой е предал семейство Франк.

Те са арестувани и депортирани до концентрационния лагер Берген-Белсен. Ане умира там от коремен тиф, 3 месеца преди 16-ия си рожден ден. От семейството оцелява само бащата Ото, който публикува дневника на дъщеря си след края на войната.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати