Учените се хванаха за гушите: климатът уморил динозаврите

Учените се хванаха за гушите: климатът уморил динозаврите

Един от въпросите, около които учените не успяват да се обединят около едно становище, е за причината, довела до изчезването на динозаврите от планетата ни преди милиони години.

В началото на месец март в списанието "Сайънс" бе публикувана статия за последното заключение на учените. И то бе, че сблъсък на астероид със Земята на мексиканския полуостров Юкатан е причинил масово измиране на видове. Астероидът е ударил Земята с 1 милиард пъти пъти по-голяма мощ, отколкото тази на атомната бомба над Хирошима.

Сега обаче учени от Щвейцария, САЩ и Германия не споделят мнението на своите колеги. Или по-точно, споделят го отчасти. Според новото изследване сериозни климатични промени, а не астероидът, са главната причина за изчезването на динозаврите, птици птерозаври и други големи влечуги.

Резултатите са на базата на климатични, геоложки и палеонтоложки данни при сондажни работи по поречието на река Брейзос в Тексас.

Още преди астероидът да се удари в Земята, на нея са започнали големи климатични промени. Космическото тяло само е допринесло за климатичните катаклизми на планетата ни, твърдят експертите. С други думи - промяната в климата е започнала унищожаването на динозаврите, а астероидът само ги е довършил.

Големите климатични промени, в това число екстремно затопляне и студ, комбинирани с промени на морското ниво, са започнали 1 милион години преди сблъсъка с астероида.

Климатичните промени вероятно са предизвикани от вулканичната дейност в Декан трапс на територията на днешна Индия.

Михаел Праус от Свободния университет в Берлин е един от участниците в изследователския екип. Според него човечеството е способно да преживее климатичен стрес, като този предизвикал измирането на динозаврите.

"Човечеството притежава интелект и може да се приспособи към климатичните промени. Но трябва навреме да се вземат конкретни мерки за приспособяване, за да не стане късно", заяви Праус, цитиран от Агенция ЮПИ.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дрън дрън
Дрън дрън
05.07.2013 08:15
Да бе, те и с точност знаят кога за последно е пръднал последния динозавър, само се спори дали е замирисало.
0
0