Космически облак прах стряска учените със странни сигнали към Земята

Космос

През 2015 година научната общност по света бе изправена буквално на нокти, след като уредите за улавяне на сигнали от Космоса започнаха да приемат странни и непознати знаци от далечната звезда Таби или KIC 8462852. Небесното тяло, намиращо се на повече от 1400 светлинни години от Земята, има подобни на земното Слънце характеристики. Заради това много учени предположиха, че сигналите са доказателството за съществуването на извънземна цивилизация в другия край на Галактиката.

Още по-зашеметяващ бе фактът, че получените данни като че ли показваха, че далечната звезда се движи много по-бързо от околните ѝ. Това даде основание на учените да смятат, че извънземните използват енергията на звездата за свои цели, превръщайки я в невероятна за човешкия ум и познания мегаструктура.

За съжаление на уфолозите обаче, нови изследвания елиминират възможността за наличие на извънземен разум и огромна структура, впрегнала мощта на звездата. Според последните данни около небесното тяло има огромно количество звезден прах, който е и виновник за странните и объркващи сигнали, идващи към Земята.

Изследователи от университета в Аризона са представили нови доказателства, които ясно опровергават идеята, че зашеметяващото затъмнение на звездата на Таби е причинено от извънземни. Учените са събрали наблюдателни данни за звездата от октомври 2015 г. до март 2017 г. от два телескопа на Наса. Това са Суифт, който взема рентгенови и ултравиолетови измервания, и Спицър, който измерва предметите в инфрачервена връзка.

Открихме, че звездата бива затъмнявана при всяка дължина на вълната, която наблюдаваме, казва професор Хуан Менг, който е водещият на екипа от астрономи, направили изследването. Това предполага, че първоначалните данни, събрани от телескопа Кеплер на НАСА, са неправилни, казва още той.

Кеплер телескоп

Изследователите също така са открили, че степента на затъмняване на звездата на Таби се различава значително между ултравиолетовия и инфрачервения спектър. Екипът предполага, че микромагнитни прахови облаци са виновни за това неравномерно затъмняване.

Смятаме, че огромни облаци фин космически прах са привлечени от гравитацията на звездата, образувайки около нея неравномерен пръстен. Светлината се пречупва през тях по специфичен начин, което и причинява неточностите в измерванията, които правим. Тези облаци са виновни и за странните сигнали, които причиниха доста шум тук, на Земята, казва още д-р Менг.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати