Мумия на полярна принцеса разкриха ледовете на Арктика

На уникална находка попаднаха руски учени. Дълбоко под ледовете на Арктика те се натъкнаха на перфектно запазена мумия на древна принцеса, запазена по невиждан в тази част на света начин.

Древната аристократка е намерена близо до Арктическия кръг. Анализ на тъканите ѝ е показал, че е живяла преди повече от 900 години. Запазени били не само дългите коси и дрехите на средновековната дама, а и миглите. Тя била обвита в кожи от северни елени, намазани с мед. Тялото ѝ било положено в пещера, а около него лежали останките на 30 деца.

Принцесата починала на около 35-годишна възраст. В гробницата ѝ били положени медни предмети и скъпи кожи, които съвременниците ѝ смятали, че ще ѝ трябват в задгробния живот.

Учените открили своята находка в околностите на град Салехард, далеч в Северен Урал, недалеч от бреговете на Северния ледовит океан. Принцесата била член на мистериозна средновековна ловуваща и риболовна цивилизация, която владеела този полярен район, но имала връзки с далечна Персия.

Археолозите са озадачени защо принцесата е единственият възрастен човек, намерен в некропола. Според тях това означава, че тя била елитен член на своето общество, макар че около нея не са открити бижута или каквито и да е символи на власт. До тялото ѝ са намерени и останки от малко бебе. Учените смятат, че това е детето на принцесата и самата тя е починала при раждане.

В момента предстои подробен анализ на останките от руски и южнокорейски учени в опит да се разбере повече за живота на ранните заселници на скованите от лед земи на Арктическия кръг.

При предишни находки в околностите на Салехард са открити бронзови купи от древна Персия, на около 6000 километра южно от тези земи. Науката все още не може да установи как те са се появили по тези места и каква е историята на съдбата на народа на полярната принцеса. С новите находки обаче специалистите се надяват поне от части мистерията да бъде разбулена.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати