Откриха светилище, където ацтеките са играели смъртоносна игра

Мексико

По време на археологически разкопки беше открит може би един от най-големите храмове на ацтеките. Те са го използвали за смъртоносна игра, посветена на бога на вятъра.

Древният храм Ехекатъл-Кецалкоатъл е бил открит в Мексико и както твърдят историческите свидетелства, формата му е на полукръг. Откритото пространство е служело за игра на топка, която завършвала със смърт.

Според хрониките испанският конкистадор Ернан Кортес е наблюдавал тази ритуална игра на топка през 1528 година, поканен от последния вожд на ацтеките Монтесума.

Смята се, че играчите са отбивали топката с бедрата си, а в края на играта няколко души са принасяни в жертва на бога на вятъра.

Когато испанците пристигат в Мексико, ацтеките веднага им се подчинили, понеже с пристигането си те изпълнили древно пророчество. Монтесума виждал в Кортес бог Кецалкоатъл, който трябвало да се присъедини към ацтеките и да ги спаси от всякакви беди.

Индианец

Малко след като се предали на конкистадорите, ацтеките били избити, започвайки от Монтесума.

В ритуалното игрище изследователите са открили 32 комплекта човешки шийни кости, които вероятно са останали от обезглавените на това място хора.

Игрището е дълго 50 метра, а полукръгът е издигнат върху правоъгълна основа с дължина 34 метра и височина от 4 метра. Имало е и стълбище, което служело за трибуни.

Откритието ни дава нова възможност да се потопим във великолепието на древния град Теночтитлан, заяви министърът на културата в Мексико Мария Кристина Гарсия.

На мястото на откритото светилище в миналото се е издигал хотел, който рухва по време на земетресение през 1985 година. След трагедията собствениците забелязали и следи от древни останки.

Археолозите смятат, че игрището е строено между 1486 и 1502 година. Когато то бъде напълно реставрирано, ще бъде отворено за посещения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати