Най-големите нещастия, станали на датата петък 13-ти през годините

Най-големите нещастия, станали на датата петък 13-ти през годините

1 от 8 Снимки

Франция, 13.10.1307 година


На тази дата френският крал Филип V наредил всички рицари тамплиери в страната му да бъдат заловени и избити. Хиляди хора са заловени и зверски избити. Много учени смятат, че именно поради това събитие във Франция започнали да смятат петък 13-ти за дата, носеща нещастие.

Петък 13-ти е дата в календара, от която се страхуват милиони хора по света. Дори има признато психическо състояние, породено от нея и познато като трискайдекафобия – страх от числото 13. Част от този страх произтича от религията, и по-специално - от Тайната вечеря, когато Юда Искариотски предал Христос.

Оттогава е първото суеверие, свързано с петък 13-ти. Смята се, че ако 13 човека седнат на масата, един от тях ще умре в скоро време.

Оттогава произтичат и други подобни страхове. Смятало се е, че 13 стъпки водят от подножието на ешафода до бесилката, а самото въже има 13 възела.

Добрата новина е, че науката не е намерила нищо необичайно в датата петък 13-ти. Лошата обаче е, че през годините на тази дата са се случили много нещастия, които поради вродения човешки страх са ги направили много по-значими в човешкото съзнание, за разлика на станалите на други дати.

В горната галерия вижте и най-големите нещастия, станали на датата петък 13-ти през годините.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати