Сензационно! Откриха костите на Мона Лиза

Мона Лиза

Близо 500-годишна историческа мистерия е на път да бъде разкрита. Археолози смятат, че са открили останките на Лиза Джералдини по-известна като Мона Лиза от картината на Леонардо да Винчи.

След няколкогодишни проучвания на манастира Санта Орсола край Флоренция, италиански учени вярват, че сред погребаните са намерили костите на Лоза Джералдини дел Джокондо, която според историците вдъхновява Леонардо да Винчи за най-прочутия му шедьовър.

Експертът Силвано Винчето е провел тестове с въглерод на находката, за да определи периода, през който е живяла починалата.

Данните показват, че тя е била погребана през 1542 година, когато е била на 63-годишна възраст.

След смъртта на съпруга си, потенциалната Мона Лиза е била преместена в гробницата на дъщеря си – Мариета, която е била монахиня.

Шансовете това да е загадъчната Джоконда на Леонардо да Винчи са много големи – казва Силвано Винчето, който е директор на Националния комитет по историческо, културно и природно наследство.

Историци и антрополози подкрепят неговите думи, но въпреки това предстоят още анализи на откритите кости. Новите технологии ще позволят да се възстанови дигитално лицето на погребаната жена само по нейния череп.

Вековете под земята са увредили катастрофално ДНК-материала на нейните синове, погребани до нея – Бартоломео и Пиеро, заради което по-подробно изследване на цялата гробница ще е възможно след години.

Останките на предполагаемата Джоконда също не са в отлично състояние, заради което все още не може да бъде потвърдено, че това е дамата със загадъчна усмивка от картината на Леонардо да Винчи.

Историците са сигурни, че жената се е казвала Лиза дел Джокондо, тъй като през 2005 година бе намерена 500-годишна бележка от държавен чиновник, която разкри името на жената от известната картина.

Мона Лиза е най-прочутата творба на Леонардо да Винчи и една от най-популярните картини, рисувани някога. Всяка година близо 6 милиона души посещават музея Лувър в Париж, за да я видят.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати