Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Фифи, Жозефин и Вирджиния – красивото лице на тайните агенти

Фифи, Жозефин и Вирджиния – красивото лице на тайните агенти

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k735
Жозефин Бейкър

Шпионажът през миналия век не бил задача за всекиго. Хората, които са заловени, не очакват дълъг живот. С тази нелека задача обаче са се заемали дори жени, и то във Времето на Втората световна война, когато наказанията били много по-мъчителни.

Танцьорката Жозефин Бейкър

Жозефин Бейкър е афроамериканка, чиито живот в САЩ не бил особено приятен заради цвета на кожата ѝ. Затова тя решава да се премести в далеч по-толерантната и либерална Франция.

Там започва да работи като танцьорка, дори след окупацията на нацистите. Заведението, в което Жозефин танцувала, често било посещавано от германци и съюзниците бързо я вербували за шпионин.

Налагало се афроамерканката да изнася информацията върху нотни листове, а най-секретните сведения, които получавала, криела в бельото си.

Хубавата Фифи

Мари Кристин Чилвер
Снимка: La Segunda Guerra

Мари Кристин Чилвер или хубавата Фифи, както и казвало британското разузнаване, трябвало да проверява новаците сред шпионите, за да се убеди в надеждността им на агенти, преди да ги изпратят на мисии.

Само една трета от постъпилите кандидати успявали да преминат през всички тестове на Фифи. Така тя създава армия от качествени разузнавачи.

Еднокраката Вирджиния

Малко след началото на Втората световна война Вирджиния Хол губи единия си крак. Травмата обаче не я отказала от участие във войната и тя решава да стане диверсант.

По време на окупацията на Франция Вирджиния отпътувала в завладяната и охранявана територия. На френска земя тя оглавява три батальона от френската съпротива и провела няколко блестящи разузнавателни операции.

След нейните мисии са убити 1500 човека от вражеските войски, разрушени са 4 моста, а 15 влака са взривени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest