sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Сензационно! Откриха гроба на Нефертити

Сензационно! Откриха гроба на Нефертити

Нефертити

Сензационно американският археолог от университета в Аризона Никълъс Рийвз съобщи, че е открил гроба на Нефертити. Според учена тленните останки на една от най-влиятелните жени в древния свят са положени в гробницата на момчето цар Тутанкамон.

Известно е, че древната царица е била първата жена в харема на бащата на Тутанкамон – Ехнатон. Според много учени именно Нефертити е майка на момчето цар. Воден от тази теория Рийвз е изходил при търсенето на нейния гроб.

Ученът направил цифрово сканиране на гробницата на Тутанкамон, от което станало ясно, че в погребалната камера има два замазани от строителите портала, единият от които водел до склад, а другият – до предполагаемото последно място за покой на Нефертити.

Разположената в Долината на царете в Египет гробница на Тутанкамон винаги е озадачавала археолозите с малкия си размер, макар приживе младият фараон да бил един от най-могъщите световни лидери, наследник на династия, управлявала Египетската империя в течение на стотици години.

Ако теорията на американския археолог се окаже вярна, освен че мистерията около размера на Тутанкамоновата гробницата ще се разплете, тялото на Нефертити ще се окаже най-голямото археологическо откритие в последните три десетилетия, съобщават световните агенции.

Тутанкамон

В историческите анали е известно, че само една египетска кралица от края на 18-та династия е получила такива почести при своето погребение. Това е Нефертити, пише Рийвс в доклад пред Американското археологическо общество.

Още приживе за Нефертити се е говорило, че е жена на всички жени и господарката на Горен и Долен Египет. Макар и живяла във време, в което жените са имали еднакви права с робите, тя успяла да извоюва значимо място в двора и да управлява заедно със съпруга си Ехнатон в края на 14 век преди новата ера.

Смята се, че Нефертити е починала около 1330 г. преди новата ера, приблизително седем години преди предполагаемата дата на смъртта на Тутанкамон.

Въпреки цялата слава и власт през живота си, никой не е съвсем сигурен къде точно е погребана египетската красавица. Някои вярват, че мястото за последния й покой е Армана – градът, създаден от мъжа й на около 250 мили северно от Долината на царете.

Други смятат, че една от двете мумии, открити в Долината на царете, може да бъде бивша кралица на Египет.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати