Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Загадъчният и невероятен живот на Грета Гарбо

Загадъчният и невероятен живот на Грета Гарбо

Загадъчният и невероятен живот на Грета Гарбо

Приказно красива и нещастна в личния живот, с шеметна кариера, приключила внезапно, с доброволно оттегляне в самота, Грета Гарбо е една от легендите на старото кино.

Грета е родена на 18 септември 1905 година в Стокхолм. По това време майка ѝ е чистачка на улични тоалетни в града. Когато Грета навършва 14, баща ѝ почива, а майка ѝ настоява да остави ученето и да започне да работи отначало като чистачка, а след това като продавачка в универсалния магазин Пъб. Там ѝ се усмихва късметът.

В началото на 1921 година магазинът се нуждае от рекламни снимки за нова серия шапки. Собствениците решават да не харчат пари за манекенки и снимат младите продавачки.

Най-фотогенична се оказва пухкавата Грета. Когато идва време да следващата рекламна фотосесия, собствениците веднага се доверяват на фотогеничността на Грета и така тя прави първите си стъпки пред камера.

Съдбовен е моментът, когато Гарбо среща режисьора Мауриц Стилер. Стилер е този, който я превръща в най-търсената и желана актриса в Холивуд. За нея той е баща, любовник и учител. Няколко дена след като вижда Грета, той я кани в апартамента си в хотел Еспланд. Така започва творческата и интимна връзка между двама. Мауриц е този, който дава и новата фамилия на Грета - Гарбо.

През 1925 година Грета и Мауриц заминават за Америка, за да превземат Холивуд. Грета, разбира се, веднага е харесана и подписва договор с една от най-големите корпорации, за разлика от Мауриц, който е неоценен.

Грета Гарбо

Той става потиснат и затворен в себе си и Грета все по-трудно прониква в мислите му. Веднъж дори прави опит да се самоубие. След като се връща в Стокхолм, режисьорът умира на 45-годишна възраст.

Грета никога не забравя своя учител. Понякога има халюцинации и го вижда пред себе си. Когато е в криза, посещава различни медиуми, за да се допита до духа му какво да предприеме. Актрисата никога не успява да се съвземе напълно от този шок и това оказа влияние на целия ѝ живот нататък.

По време на снимките на филма Любов, заснет по романа Ана Каренина, Гарбо е партньорка на известния плейбой на Холивуд Джон Гилбърт. Още на следващия ден двамата пристигат на снимките с една и съща кола, а след три месеца е определена датата за сватбата им.

Но ден преди събитието Гарбо, без да даде никакви обяснения, си събира вещите и напуска вилата на Гилбърт. Сякаш някаква зла прокоба тегне над всички любовници на Грета Гарбо. Година след раздялата между Джон и актрисата младият красавец умира.

През 1953 година в живота на звездата нахлува любовта на Джордж Шлее, който е женен за известна модна дизайнерка. Той дори информира съпругата си, че ще дели любовта си между двете дами. Двамата с Шлее живеят в една вила край Неапол и всичко им изглежда прекрасно. Един следобед актрисата открива, че любимият ѝ е умрял, докато си почива.

Грета Гарбо прекарва последните години от живота си в почти пълна самота в Манхатън, Ню Йорк. Умира вследствие усложнения от пневмония.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest