Седмицата преди Коледа римляните чествали Сатурналии

Сатурналии

Макар и да са били езичници, всяка година древните римляни отбелязвали седмицата преди Коледа със специални тържества. Тези празници се наричали Сатурналии и били посветени на бог Сатурн.

Празниците Сатурналии се свързали с почитта на древните към земята и реколтата, която са получили през годината. Всяка година от 17 до 24 декември в Древен Рим се провеждали различни ритуали в чест на Сатурн – бог на земеделието и жътвата в тяхната митология.

Тази седмица е била изключително тържествена за римляните и тогава се забранявала всякаква работа, училище, като дори робите получава привилегии, а престъпниците не били наказвани.

По време на Сатурналии робите се хранели на една маса с техните господари, носели нови дрехи, но за целта е трябвало да носят специален жезъл – символ на тяхното краткотрайно освобождаване. В някои домове дори се случвало господарите да приготвят гощавка на робите си.

За тези дни всяко римско семейство правило жертвоприношение за бог Сатурн, като колили прасе, теле или овца. Организирали се големи пиршества, а роднините си разменяли подаръци.

Задължителни дарове за тези празници били восъчни свещи, които са символ на зимното слънцестоене, и тестени фигурни, посветени на Сатурн.

Жито

През периода на празненствата във всяко домакинство се избирало Крал на хаоса и Крал на безпорядъка, които ръководели тържествата.

Според гръцкия поет Лукиан в тези дни от годината е било забранено да си сериозен, но пък пеенето, разхождайки се гол на улиците, се окуражавало от римляните.

Римляните посещавали храмовете на бога на земеделието, като ги украсявали с венци, за да ги покровителства и през следващата година.

В Римската митология Сатурн е почитан като бог на земеделието. Името му идва от латинската дума satus, което означава сеене. Богът е почитан още като покровител на справедливостта. Изобразяван е със сърп в лявата ръка и вързоп жито в дясната.

Сатурн съответства на гръцкия бог Кронос и в римската митология се казва, че по време на неговото царуване на земята е имало равенство, изобилие и мир.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати