sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Пленителната история на българското хоро

Пленителната история на българското хоро

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k895
Хоро

Един от най-знаковите ритуали за нашата страна е българското хоро. Много хора знаят някои основни стъпки, но за малко от тях е известно, че зад хорото се крие езотеричен пласт с трудно разгадаема тайна.

Смята се, че хорото ни е завещано от древните траки и имало за цел да съединява човека с Космоса. В миналото хорото винаги се е играело в кръг, като в самия му център заставал гайдар.

Според изследователите това напомня въртенето на планетите около Слънцето. За пресъздаване на слънчевия цикъл говори и фактът, че хорото се движи обратно на часовниковата стрелка, каквото е и движението на небесните тела.

Предполага се, че хорото се е играело само по празнични събития, за да се изпълнят хората с енергия от Вселената. Танцуващите в един и същ ритъм са искали да слеят душите си с природата и техния създател.

Хорото често се играело в кръг и като култ към Слънцето, а хората се хващат за ръце, за да демонстрират единството на общността. Слънцето е било основното божество на повечето древни религии, включително и за прабългарите.

Всеки един детайл от хорото е обмислян много внимателно, за да се създаде мощна вибрация, с която хората да се съединят с Космоса.

Българско Хоро

Сега по-често хорото се играе с водач, който трябва да демонстрира най-добрите си танцувални умения. Затова обичаят изисквал водачите да се сменят и всеки да получи своя шанс за изява.

Една от най-неразгадаемите тайни, свързани с българското хоро, е разнообразието от ритми в различните краища на България. Някои предполагат, че това се дължи на различните трудови дейности в регионите.

Много хора определят хорото като българската йога, която помага на танцуващите да поддържат здравето, силите и способностите си на високо ниво.

Векове наред българското хоро запазва своите етнически характеристики, предаващи се от поколение на поколение. В България са познати 7 фолкорни области – Добруджанска, Македонска, Родопска, Северняшка, Страндженска, Тракийска и Шопска, където се играят 40 хора.

Популярното право хоро идва от Тракийската област, Дунавското хоро – от Северняшката, а ръченицата – от Шопската област.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
05.12.2018 00:27
Да се посмеем за лека нощ
0
0
емилия илиева
Веднага направих връзка с паневритмията,която също се танцува в кръгове,а по средата застават музикантите.Няма нищо по-естествено от това,човек да се почувства част от Вселената,да поиска да почерпи сили от космоса.Има ли значение какъв образ ще дадем на Бог,нима иконите са точно негово копие? Това са само предмети,които служат за концентриране и насочване на мисълта.Не е важно буква по буква да четем и цитираме писанията,важно е да живеем във вярата и моралните принципи на дадено учение.
5
0
оптимистка
оптимистка
10.03.2015 17:26
GeorgiRGeorgiev, за да цитираш и тълкуваш Библията, трябва да си грамотен, само четенето не е достатъчно. В първите четири изречения имаш ТРИ правописни грешки. Помоли ГО да те научи на граматика.
1
2
GeorgiRGeorgiev
GeorgiRGeorgiev
03.01.2015 02:40
Има значение в кой вярваме и на кой се молим и кланяме.

Нямам предвид иконите.

Библията е БОЖИЕТО СЛОВО. В тази КНИГА е писано за ЖИВИЯТ БОГ. Това е КНИГАТА, която ни показва кое е вярно и кое не. Кое е право и кое грешно пред БОГ. И КОЙ е живият БОГ.
Един е БОГ и няма друг, като НЕГО, няма друг БОГ. Единствено чрез БОЖИЯТ СИН ГОСПОД Иисус ХРИСТОС е спасяваме, единствено чрез вяра в НЕГО, ако се покаем и приемем спасението МУ. ТОЙ даде ЖИВОТА СИ за нас. ГОСПОД Иисус ХРИСТОС плати цената за всичките ни грехове. ТОЙ понесе греха на целия свят на СЕБЕ СИ. ТОЙ умря на кръста и на третия ден БОГ Отца ГО възкреси. Никоя друга вяра и никой друг "бог", човек, учение или каквото и да било не може да ни спаси. Цялата ни надежда за живота ни е единствено в ЖИВИЯТ БОГ, БОГ Отца, СИНА и СВЕТИЯ ДУХ. ИМЕТО на ГОСПОД Иисус ХРИСТОС е единственото ИМЕ, което ни е дадено на нас човеците, чрез което трябва да се спасим. Няма друго име, което да ни е дадено, чрез, което трябва да се спасим.

Цитирам от Библията. В този стих пише за БОЖИЯТ СИН, нашият ГОСПОД Иисус ХРИСТОС:

Деяния 4:12
И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.
0
4
Георги
Георги
28.12.2014 15:05
Бях се замислял на няколко пъти "Дали хорото идва от някакъв окултен или езически обичай, който не е угоден на БОГА?"

И сега, когато прочетох тази статия, ако е вярно написаното в нея, изглежда е така ... Жалко ...

Цитирам от статията по-горе:
"Хорото често се играело в кръг и като култ към Слънцето, а хората се хващат за ръце, за да демонстрират единството на общността. Слънцето е било основното божество на повечето древни религии, включително и за прабългарите."

В отговор на това, ще цитирам няколко стиха от Библията:

Второзаконие 4
24 Затова, според страстите на сърцата им, Бог ги предаде на нечистота, щото да се обезчестят телата им между сами тях, -
25 те които замениха истинския Бог с лъжлив, и предпочетоха да се покланят и да служат на тварта, а не на Твореца, Който е благословен до века. Амин.


Римляни 1
24 Затова, според страстите на сърцата им, Бог ги предаде на нечистота, щото да се обезчестят телата им между сами тях, -
25 те които замениха истинския Бог с лъжлив, и предпочетоха да се покланят и да служат на тварта, а не на Твореца, Който е благословен до века. Амин.
2
4
Георги
Георги
28.12.2014 15:07
Извинявам се, по-горе съм цитирал без да искам същите стихове във Второзаконие 4 от Римляни 1. Това стиховете от Второзаконие 4, които исках да цитирам от Библията.

Второзаконие 4
19 и да не би, като подигаш очи към небето, и видиш слънцето и луната, звездите и цялото небесно множество, да се мамиш, та да им се кланяш и да служиш на тях, които Господ твоят Бог разпредели на всичките народи под цялото небе.
4
3