Мумифицирането се е прилагало много по-рано от очакваното

Мумия

Мумифицирането е възникнало 1500 години по-рано, отколкото учените предполагаха досега, предават информационните агенции, цитирайки научно изследване, публикувано от американското издание PLOS ONE.

Специалистите смятаха, че между 4500 и 3100 година пр. хр. мумифицирането в Египет се е извършвало единствено чрез изсушаване на трупа по естествен начин с помощта на сух и горещ пясък от пустинята.

Преди да се усъвършенстват техниките за балсамиране, египтяните изпращали мъртъвците в отвъдното като ги заравяли в пясъчни гробове. По информация на австралийски и британски учени белезите на мумифициране с помощта на смоли датират от 2200 година пр. Хр. Като следите се увеличават в интервала от 2000 до 1600 година пр. Хр.

Специалистите обаче решили да изследват и погребални тъкани, намерени по тела в египетски гробища, датиращи от 4500 до 3500 година пр. Хр. Те се натъкнали на техники, прилагани при балсамирането. Египтяните използвали борова смола, маслодайно растение, извлек от ароматно растение и животинска мазнина.

Изводът от направения анализ сочи, че подобни субстанции са били употребявани за балсамиране минимум едно хилядолетие по-рано, отколкото специалистите предполагаха. Със субстанции, приготвени от такива продукти, са си служели балсаматорите 3000 години по-късно, когато тази техника вече е била изключително популярна.

Мумифициране

Опитите за съхраняване на човешкото тяло след смъртта чрез изкуствена обработка са характерни за много култури и обикновено са по религиозни съображения. Несъмнено египтяните са най-известни в тази област заради мумиите на техните фараони, въпреки че те са само малка част от всички древноегипетски мумии.

Древните египтяни подлагали труповете на мъртъвците на мумифициране, тъй като смятали, че за да живее човек вечно тялото му трябва да се съхрани непокътнато. Те вярвали, че човек има душа и тяло, които трябва да са едно цяло, за да може той да отиде в отвъдното.

Затова и телата на мъртвите били запазвани като мумии. Освен тела на хора в Египет са мумифицирали и трупове на животни. За тях египтолозите смятат, че са скъпи на стопанина си домашни любимци или просто са възприемани като божествени превъплъщения.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Гацо
Гацо
16.08.2014 13:13
Мили преатели, открих метод за запазване на льобимите ви мъртъвци (льобим, льобима, льобимо), като мравчецата не ги наяжда. Срещу манечко заплащане правя оглед на място, а срещу по-големо действам бърже!
0
1