Почитаме Света Марина – покровителка на брака и водата

Света Марина

На 17 юли Българската православна църква почита Света мъченица Марина. На този ден празнуват всички, които носят името на светицата, означаващо морска.

Света Марина е била дъщеря на езическия жрец в Антиохия през III век. Още от малка светицата е възпитавана от баща си в идолопоклонничество. Но Марина решила да приема християнството и да се покръсти.

Гоненията срещу нея оглавил собствения ѝ баща. На 16-годишна възраст управителя на източните римски провинции Олимврий я подлага на тежки мъчения заради това, че не искала да се откаже от вярата си.

Макар че Марина била християнка, тя все още не била кръстена и по време на изтезанията се молила на Бог да бъде извършено Светото кръщение преди да умре.

Неочаквано Олимврий решил да удави Марина и хвърлил девойката с камък на врата във водата. Тогава тя отново започнала да се моли да бъде покръстена и изведнъж веригите около врата ѝ се разкъсали и тайнствена светлина окъпала младото момиче.

Така тя изплувала на повърхността и започнала да пее, защото вече била кръстена. Римските войници веднага я заловили, след което тя била осъдена на смърт и убита.

В българските народни вярвания Света Марина се приема за покровителка на водите и най-вече на Южното Черноморие. В деня, когато се почита нейната памет, се смята, че водата в църквите и манастирите, носещи нейното име, е лечебна.

Свещи

Света Марина се приема и като покровителка и на брака.

В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.

В народния фолклор днешният празник е известен и като Горещници и се празнува 3 дни, като празниците завършват днес. Празникът се отбелязва, защото в народния календар 15, 16 и 17 юли са били най-горещите дни в годината.

Днес не трябва да се работи, да се пали пещ, да се пече хляб и да се пере, за да се предпази домът от пожари.

Заради факта, че празника на Света Марина съвпада с Горещници, светицата се нарича още Огнената Марина.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати