По следите на Атлантида в Средиземно Море

По следите на Атлантида в Средиземно Море

Търсенето на останки от изгубения остров Атлантида е започнало по южните брегове на Кипър.

След десет години интензивно изучаване, американецът Робърт Сармаст твърди, че е събрал доказателства, за да докаже, че приказният остров се намира на около една миля дълбочина в морето между Кипър и Сирия.

По следите на Атлантида в Средиземно Море

Той казва, че е открил "около 48" от 50-те географски характеристики, описани от Платон, преди да бъде "погълната от земята".

До края на август той се надява да са доказали, че Атлантида не е просто плод на фантазията и въображението, но истинска империя с каменни храмове, мостове, канали и пътища.

"Това, което сме открили, е скрита земна маса, която отговаря на прословутото описание на Платон почти точно", каза той на кипърското пристанище в Лимасол.

"За първи път сме в състояние да напаснем това описание с реално място, което мисля, че ще докаже, че това, в което древните светове са вярвали, тоест че Атлантида съществува, е истина, а не е мит."

Фактът, че тя може би се намира между Гърция и Египет, има "страхотен смисъл", каза той, тъй като от тези земи тръгва изторията за Атлантида.

В диалозите си Timaeus и Critias, Платон описва как Атлантида, "остров, по- голям по територия от тази на Либия и Азия", е потънал под водата около 9 600 година преди Христа.

Тя е имала "най-добрата почва в света, изобилие от вода, и е разполагала с отличен умерен климат." Нейните граждани са били толкова благословени под върховенството на 10 първенци, че малко, ако има такива, са били принудени да полагат физически труд.

Г-н Сармаст, който е бил очарован от Атлантида още от юношеството си, изградил теорията си въз основа на изследванията на руски и израелски учени, които намерили участък от земя, потопен близо до кипърското крайбрежие през 1989 година.

По следите на Атлантида в Средиземно Море

С помощта на специален софтуер, той е изучил подводният район с много по-голяма степен на резолюция, отколкото преди това е било възможно.

"Сега ние знаем, че Средиземно море е една от най-активните геоложки зони в света и че в един момент то е претърпяло "епохалните наводнения", които описва Платон", каза той.

Ангела Хендерсън, британски член на екипа, заяви: "Това ще бъде най-важното археологическо откритие в историята."

Но пък археолог, който поиска да не се "свързва" името му с това изявление, каза: "Това не е археология. Доколкото сме заинтересовани, това е просто още едно абсурдно твърдение."

През последните години Атлантида “бе намирана” близо до Азорските острови, Америка, Крит, Санторини и Антарктика.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати