Забравените символи от прабългарската митология

Прабългарска митология

Идвайки в земите на траките и славяните древните българи донесли със себе си не само свободния дух на степите, но и своите богове, предания и ритуали. Полека те се разбили във времето и пространството. Днес забравените символи от прабългарската митология се срещат под различна форма в много от световните митологии и религии.

Древните българи не са използвали думата дух, с която да опишат различните безплътни същества, които са населявали митологията им. Безтленните създания са били наричани алпи, алипи, диу и диви. Предците ни са вярвали, че един алп може да погине само от ръката на друг алп или от оръжието на Хурса.

Орел

Хурса е син на Мара и Туран - алп на ковашкото изкуство и носител на Божията вест. Среща се и под имената Саин(Добър, Щастлив) или Аспар(Суровия). Този прабългарски еквивалент на архангел Михаил доставял душите на умрелите ни предци на Небето. Обикновено го изобразяват като грифон, орел, беркут или друга хищна птица. Древните прабългари го олицетворявали с Божия съд и наказанието за извършените грехове.

Хурса е емблематичен за българската митология. Предците ни са вярвали, че точно този алп е дал на Инджик (първия български цар) свързка от конски косми, прикрепени към копие, което се е превърнало в символ на царската власт в прабългарската държава.

Където срещнеш Хурса, срещаш и Мардукан, известен още като Нардуган. Този алп на Слънцето и началник на светлината приемал облика на дракон или черен гарван. Предците ни са вярвали, че Мардукан се изправил срещи черните духове, които искали да изградят стена около Слънцето и да унищожат хората.

Кон

В образа на черен гарван Нардуган разбил с човката си стената, но бил твърде близо до слънцето и лумнал в пламъци. Горящите му пера паднали на земята. Когато докоснели свещната българска земя се превърнали във врани коне, които останали да служат на предците ни. Трогнат от саможертвата му Тангра му върнал живота. От тогава насам, всяка пролет Нардуган се връщал при хората и им носел топлината на Слънцето.

До образите на Хурса и Нардуган застава и женският дух – алп-бика Туран – покровителката на дивите животни. Туран е почитана като богиня на земята, женски алп-бика на любовта, гаданията, изворите, планинските езера и подземните богатства. Туран шествала из земите на българите приемайки образа на змия.

Този амбициозен женски алп-бика дори създал собствена държава, със столица Эрги, кръстена на друг женски алп- Чекчак. Герб на създадената от богинята държава бил двуглав орел. Символът се срещал изсечен върху българските монети до времето на Светослав Тертер. Може да види изсечени върху капитела на цар Михаил Шишман.

Рибни люспи

Друг открояващ се женски алп е Аби – Повелителката на водните животни, прекрасната дъщеря на Бури и Су Анасъ, прамайката на българския род. Аби, известна още като Бойгал-Байгул (Голямата риба) често приемала облик на риба. Именно на Бойгал-Байгул е кръстено езерото Байкал, а на майка ѝ Су Анасъ, още Балатен – езерото Балатон.

Рибешките люспи са били първите украшения на древните прабългарски жени. За да умилостивят Аби, предците ни често са хвърляли монети в езерата, кладенците и другите водни басейни – традиция, която много други народи са заимствали от нас.

Тук е мястото да напишем и за алп Бури – алп на Луната, победата, славата, лова и воинския късмет. Алп Бури е покровител на целия български народ. В странстванията си по земите ни обичал да приема облика на вълк или барс. Често го описвали като едноок свиреп звяр. Много са имената под които може да го срещнете – Барин (Воинска и царска слава), Айбури, Мамил и Булг (Черния).

Рейтинг

5 7
4 5
3 6
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Pavel Staykov
Pavel Staykov
04.03.2017 07:22
Произходът на прабългарите е обяснен тук:
0
0
Pavel Staykov
Pavel Staykov
04.03.2017 07:23
Произходът
0
0
Българка
Българка
13.11.2014 14:51
Как е възможно такива глупости да пишат ?! Този,писъл статията да вземе да се погледне в огледалото или най-добре да се скрие някъде,а не да пише статии,че сме дошли от Монголия,защото тази хипотеза е налудничава и това е доказано! Моля,ако поне малко имате някакъв интелектуален капацитет я изтрийте на секундата,защото сте резил за родината си! А на този коментар на Българин- браво- това е самата истина !!!
7
4
Българин
Българин
13.11.2014 14:39
1. Няма никакво, ама никакво писмено или друго свидетелство, българите (няма такъв етнос като прабългари) са почитали Тангра, Тенгри или подобни... алпи или всякакви подобни идиотщини.
2. Тюркската или тюрко-алтайската теория отдавна е отхвърлена от сериозните историци, като несъстоятелна.
3. Българите НЕ идват в земята на: траки, славяни, гърци, римляни, ромеи или други, а те винаги са населявали Балканския полуостров, северното черноморие, както и части от Мала Азия. Българите винаги са били коренно население на тези земи и като такива се явяват наследници на културата на трако-пеласгите.
4. Славяните пък са съвсем друга бира.

Гордейте се с истинския си произход, ние сме наследници на велика култура, наследници сме на хора дали цивилизационен импулс на много други народи в Европа, а и не само. Разни плиткоумници се опитват да ни внушават, че сме дошли отнякъде си (монголските степи), че славяните (разбирай братския Съветски народ) са ни очовечили, че малобройната "орда" на Аспарух/Исперих се е претопила в славянското море... истината е че подобни глупости се пишат от нихилисти и от слабо грамотни идиоти.
Бог да пази България!
Тодор
15
3
я
я
21.04.2014 18:44
Това тук има сходство с викингската митология и едноокия им бог с гарван :)
6
4
баба вуна
баба вуна
12.03.2014 15:25
Пълни простотии!!!Отникъде не сме дошли,ние сме си от тези земи!Все искат да ни изкарат пришълци.По стила на писаното разбирам,че е онзи безродник Валентин Иванов-атила.Или някой друг тюркофил.
6
3
Емигрант
Емигрант
20.01.2014 22:03
Ами кои ги пиши тия измишльотини ма то цял свят е луднал няма ништо чудно...........
4
2
lilit
lilit
11.07.2013 22:26
СУ анасъ,ми звучи едно към едно от турски език(водна майка). Су - вода , Ана - майка
6
4