Откриха древна еволюирала маймуна близка до човека

Откриха древна еволюирала маймуна близка до човека

Учени показаха пред журналисти вкаманелост на същество, което по всяка вероятност се явява липсващото звено между човека и маймуните. Подробно описание на находка е публикувано в списание PLoS ONE.

Съществото е наречено Darwinius masillae, открито в Германия, дълго е около метър и 95 процента от скелета му е запазен. Сред останките са намерени остатъци и от съдържанието на стомаха. До момента много рядко са откривани толкова запазени вкаменелости. Възрастта на находката се счита, че е от преди 47 милиона години.

Откриха древна еволюирала маймуна близка до човека

Изучавайки вкаменелостите учените стигнали до заключението, че те принадлежат на женски индивид на около девет месеца. Те нарекли галено съществото Ида. То напомня за съвременните лемури и се е хранело с растителност. За разлика от лемурите обаче на пръстите на D. Masillae няма извити криви нокти, както при животните, а плоски, подобни на човешките. Освен това палеца при тези същества е разположен в противоположна посока на останалите пръсти, а стъпалото съдържа глезенна кост. Всички тези характеристики позволяват на учените да стигнат до заключението, че в еволюционно отношение D. Masillae е много по-близо до човека от другите примати.

Скелетът на маймуната е открит е Германия още през далечната 1985 година, но палеонтолозите не му обърнали голямо внимание. Вкаменелостта била разделена на две части, които били продадени в две различни колекции. След като изследователите успяли да съберат отново целия скелет, те оценили важността на находката.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ани-бани
ани-бани
15.07.2012 21:13
супер
0
0