Дракула не бил по-жесток от другите владетели

Замъкът на Дракула

Средновековният румънски владетел Влад Цепеш – прототипът на световноизвестния вампир Граф Дракула, всъщност не е бил по-жесток от останалите водачи за времето си. Това се посочва в статия на вестник Дейли телеграф. Според автора на статията представяният като тиранин Влад Цепеш е бил жертва на западноевропейска пропаганда, чиято цел е да представи Източна Европа като изостанала и примитивна територия, която ражда само злини и тирани.

През XVI век западната култура започва чрез литература, портрети и гравюри да изобразява ужасяващия образ на Граф Дракула. Владетелят е представян като жаден за кръв маниак. Безспорно най-голям принос за популяризирането на образа има романа на Брам Стокър „Дракула”, който излиза през 1897 година. В съвременната култура историите за средновековния румънски граф са широко застъпени както в киното, така и в изобразителното изкуство и книгите. Според изследването на Дейли телеграф филмите, разказващи за живота и жестокостите на Граф Дракула, са над 200. А романите и новелите са повече от 1 000. Много мюзикли, балети, игрални, телевизионни и анимационни филми, компютърни игри също са изградени около образа на прочутия вампир от Румъния.

Какво разказва историята за Влад Цепеш? Той е роден в Сигишоара, Трансилвания, през 1431 г. Цепеш е управлявал Влашко с няколко прекъсвания след средата на XV век. Прочут е бил с мъчителните наказания, които налагал на провинилите се. Един от „любимите” му методи за налагане на власт е бил „набождане на кол”. В румънския език думата „цепеш” означава „набивач на колове”. Старинни документи посочват, че по време на управлението си Влад Цепеш унищожил над 50 000 души. Сред тях били пленени турски войници, обикновени престъпници и политически опоненти. Много румънци дори възприемат прототипа на Граф Дракула като герой, тъй като е защитавал населението от нашествието на Османската империя.

Няма съмнение, че в Средновековните Балкани са се използвали зловещи методи за мъчения и убийства. Хора са били драни, варени, пържени и погребвани живи. Обезглавяване, ослепяване, набождане на пирони, жигосване и пр. също са били широко разпространени средства за управление. Бруталните инструменти на властта са били налагани както от Граф Дракула, така и от неговите съвременници.

Ето и малко информация за замъка на Дракула - Замъка в Бран.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Денимира Ангелова
Княз Влад ||| Дракула, не Цепеш. Това прозвище му е дадено по-късно и, имайки в предвид значението му, е до някъде обида.
Той е баща на Румънската нация и заслужава уважение! Бил се е срещу османската империя и е защитавал страната си и Християнството!
Най-добрият начин да победиш врага е да предизвикаш страх у него!
Роден е пред 1435, не 1431.
Замъкът Бран не е негов. Княз Владимир е бил пленен от турската армия там за известно време!
1
0
Illusion
Illusion
02.01.2012 15:46
Не само в Средновековните Балкани са се използвали жестоки методи за мъчения и убийства. Какво да кажем за Средновековна Централна и Западна Европа, методите на инквизицията, гоненето на вещици, гоненията на тамплиерите, на катарите... Били са още по-крайни, до степен на извратеност!
3
0