Учени на крачка от разгадаването на образа на Мона Лиза

Мона Лиза

Вече близо половин хилядолетие учените водят пламенни спорове относно прототипа на изображението на може би най-популярната картина в света – Мона Лиза.

Сред най-популярните предположения е твърдението, че пред великия Леонардо да Винчи е стояла Лиза – съпругата на заможния флорентински търговец Франческо дел Джокондо. Тезите ще се потвърдят или отхвърлят в най-близко бъдеще. Съвсем наскоро италиански археолози съобщиха, че са открили гроба, в който се предполага, че са положени останките на именитата флорентинка.

Екип от 8 археолози вече работи усърдно за разкриването на мистерията. Очаква се откритите крипти да се отворят, а останките от починалата на 63 години Лиза Герардини да бъдат внимателно изследвани, за да се определи дали наистина Да Винчи се е опитал да пресъздаде именно нейния загадъчен образ.

Учените се надяват, че след като обобщят данните от формата на черепа и го сравнят с компютърните изчисления за действителния прототип на фамозната картина, най-накрая да се сложи точка на споровете за това кой е изобразен на платното.

Другата най-популярна теза е, че шедьовърът на Да Винчи всъщност изобразява не жена, а мъж. Според хипотезата Мона Лиза е всъщност автопортрет на художника Леонадро. До този извод са стигнали изследователи, които са направили детайлни съпоставки на лицето на твореца и на нарисувания от него образ.

Не стихват и споровете относно това каква е причината за загадъчната усмивка на Мона Лиза. Някой от предположенията са, че Джокондата всъщност е страдала от заболяване, което пречело на лицевите й мускули да се отпуснат, следователно това било нейното нормално състояние.

Щрих към мистерията на най-известната картина добавят учени от САЩ, които са стигнали до заключението, че в усмивката на Мона Лиза се съдържат 83% щастие, 9% пренебрежение, 6% страх и 2% злост.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати