Откриха заведение за бързо хранене на 2000 г. в Помпей

Откриха заведение за бързо хранене на 2000 г. в Помпей

Помпей – градът, погребан под лавата на изригнал вулкан през 79 г., пази много древни тайни. Преди дни археолози се натъкнаха на необикновено откритие – магазин за горещи храни и напитки – древният еквивалент на заведенията за бързо хранене, в който са се отбивали римските минувачи.

Известен като термополиум, магазинът е открит в обекта Regio V на археологическия парк, който все още не е отворен за обществеността, и е открит в последната събота на 2020 г.

И почти 2000 години след края на употребата му, в магазина бяха намерени и хранителни продукти в някои от бурканите. Предната част на плота е била украсена с ярко оцветени фрески, някои от които изобразяват животни, които са били част от менюто - например, пиле, дива патици и др.

Това е изключителна находка. За първи път разкопаваме цял термополиум, каза Масимо Осана, директор на археологическия парк в Помпей.

Археолозите откриха също украсена бронзова чаша за пиене, известна като патера, керамични буркани, използвани за готвене на яхнии и супи, колби за вино и амфора.

Заведение за бързо хранене в Помпей

Помпей се намира на 23 км. от Неапол. Градът е бил дом на 13 000 души, когато бил погребан под пепел е лава след мощно изригване на вулкан.

Нашият предварителен анализ показва, че рисунките в предната част на плота представляват, поне отчасти, храната и напитките, продавани там“, каза Валерия Аморети, антрополог, участвал в разкопките.

Около две трети от 66-хектарния (165 акра) древен град е разкрит. Руините са открити едва през 16 век и организираните разкопки започват около 1750 година.

Помпей е една от най-популярните забележителности в Италия и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати