Леденият човек Йоци

Леденият човек Йоци

Леденият човек Йоци е името, което учените дават на случайно открит мумифициран труп на човек, живял преди 5300 г.

Сгушен в ледник на 3200 метра надморска височина в алпийския район Йоцтал, разположен на границата между Италия и Австрия, Йоци прекарва хилядолетия, за да разкаже как са живели далечните ни предци през 3300 година преди Христа.

Първоначално натъкналите се на него туристи, както и полицейските части, които освобождават Йоци от ледената прегръдка на планината, решават, че това е труп на загинал алпинист, но анализът на трупа показва изумителен резултат - мумията е датирана в периода на 3365 до 3318 година преди новата ера, което го прави най-древното непокътнато тяло на представител на човешкото семейство. Автоматично Йоци става и най-изучаваната мумия в света.

Методите, използвани за неговото изследване, стават все по-усъвършенствани и успяват да възстановят всички важни моменти от произхода, живота и смъртта на най-старото човешко същество, останало напълно запазено до днес.

Какво ни разказва мумията на Йоци за себе си?

Първоначалните данни показват, че Йоци е бил висок около 165 см и е тежал 61 кг. По време на смъртта си е бил на около 45 години. При откриването мумията е тежала 13.370, а ледът е спомогнал да се запази, като настъпилото разложение е съвсем незначително. Този факт дава възможност да се разберат много подробности за древния човек.

По какъв начин е загинал Йоци

Леденият човек Йоци

Най-интересният въпрос. Първото предположение е било, че силна буря го е застигнала в планината и той е станал жертва на бялата смърт. Изследването на стомашното му съдържание обаче бързо изключва тази хипотеза.

Било е късна пролет или началото на лятото, точно тогава водният габър цъфти с ярко жълти цветове в Алпите. Жълтият полен полепнал по храната на Йоци и попаднал в стомаха му, където е открит. Следите от древния прах са микроскопични доказателства за сезона, през който бил застигнат от смъртта.

По тялото на Йоци учените откриват и следите на драмата, която се разиграла преди 5 хиляди години. В лявото му рамо е открит връх от стрела. Раната е щяла да бъде фатална и при съвременните достижения на медицината.

Открити са и други охлузвания и прорезни рани по ръцете, китките и гърдите му, както и травма от вероятен удар по главата. Йоци е починал от кръвоизлив, стрелата е счупила лопатката на рамото, увреждайки нерви и кръвоносни съдове. Всичко това показва, че той вероятно е загинал в битка.

Кой е бил Йоци, как е живял и откъде произхожда

Какъв е бил Йоци, преди да намери смъртта си в Алпите? Високото съдържание на мед и арсен в косата на Йоци и в брадвата му дава предположение, че може би професионалното му занимание е свързано с топенето на мед. Състоянието на костите говори, че той е живеел активно, често е правил планински преходи. Може би е бил пастир или търговец, пренасящ стоката си.

Тъй като е бил на сериозна възраст спрямо времето, в което е живеел, е направен пълен анализ на здравословното му състояние. Изследванията дават интересни резултати - Йоци и страдал от болести, добре познати и днес. Имал е костно увреждане и вероятно се е подлагал на лечение, подобно на китайската акупунктура, за което свидетелстват татуировки по тялото, поставяни на местата за въздействие.

Щамът на бактерията Хеликобактер пилори, открита в тялото му, днес се среща все още в Северна Индия.

Йоци е първият представител на човешката популация, у когото е открита Лаймска болест.

Износването на зъбния емайл на Ледения човек показва, че храната му е съдържала много въглехидрати.

Анализът на стомашното съдържание дава отговор и на въпроса каква е била последната храна, която е консумирал преди смъртта си. За последно Йоци е ял сушено козе месо, както и еленско месо. Те са били придружени от корени и плодове. Има следи и от пшеница, вероятно под формата на хляб. Предполага се, че те са били част от зимнина, защото пшеницата се събира рано на есен.

Интерес представлява и произходът на Ледения човек Йоци. По зъбния емайл е установено, че е прекарал детството си в малко село до Болцано, но по-късно се преместил на 50 километра в северна посока.

Предците му без съмнение са индоевропейци по майчина линия, какъвто е и самият Йоци. Майка му според генетичните изследвания е била коренен жител на Тиролските Алпи и е живяла в малка затворена популация, от която днес няма живи потомци.

За предците по бащина линия на Йоци е открито, че са фермери, мигрирали от Близкия изток към Европа 3 хиляди години по-рано. Вероятно преселението на народите през Бронзовата епоха е станало причина за затворената малка човешка популация, от която произхождат Йоци и неговите предци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати