sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Маите»Откриха най-стария комплекс на маите

Откриха най-стария комплекс на маите

Откриха най-стария комплекс на маите

Човечеството винаги се е интересувало от загадките на миналото и древните цивилизации. Наскоро учените намериха един от храмовете на древната цивилизация на маите. Комплексът е разположен в Централна Америка и е обявен за най-стария храм на тази цивилизация.

Не по-малко интересен е и начина на откриването на храма. За целта е била използвана специална технология - с помощта на дистанционно. Нарича се Лидар и с нея може да се направи точно картографиране на изследваната местност, като по този начин можем да научим за едни от най-интересните загадки на планетата ни, дори ако тези тайни са разположени дълбоко под земята.

Такеши Инокама е професор в Университета, който е разположен в Аризона и той е един от откривателите на най-стария комплекс на маите. Инокама споделя, че комплексът е с невероятно големи размери и затова без използването на Лидар не би било възможно да бъде намерен, тъй като се слива с естествения пейзаж. Храмът е кръстен Агуада Феникс и според учените датира някъде между 1000-800 година преди новата ера.

Маите

Точното му разположение е Табаско, който се намира в Мексико. Не само храмът има културна стойност, но заедно с него са били открити различни ценни предмети от бита, като например нефритови брадви и други различни вещи от епохата на най-великата цивилизация на света. Те са абсолютно уникални и безценни. Съоръжението се намира под земята. Комплексът се разклонява на девет широки пътя и е едно уникално откритие, свързано с маите.

По-рано беше съобщено, че археолозите са изследвали ДНК-то на около 900 автентични свитъци от Мъртво море и са открили ръкописи сред тях, чийто произходът все още не може да бъде обяснен. В момента експертите се опитват да установят къде точно са създадени тези ръкописи.

Миналото на човечеството е забулено с много тайни, част от които може би завинаги ще си останат неразгадани. Въпреки това учените непрестанно намират отговорите на различни въпроси, събирайки пъзела на нашето загадъчно и тайнствено съществуване на човечеството в миналото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати