Порядки от Викторианската епоха, които ще смразят кръвта ви

Кралица Виктория

Викторианска Англия е известна не само с пуританските си порядки, архитектурата или модата. Тя става популярна и с определени мрачни навици, които ни се струват смразяващи днес. Ето някои от тях:

Лудници

Великобритания от 19 век бележи скок в броя на обитателите на психиатриите. Някои от симптомите на заболявания като маниакалност, депресия, деменция или някои от другите познати по онова време психични заболявания са напълно абсурдни.

Извадка от списъка със заболявания на психиатричната клиника Уест Видрджиния Транс Алегени посочва следните – мързел, четене на романи, суеверия, нетърпение и най-различни удоволствия, които може да си представите. Ако пък сте жена, истерията задължително ще бъде взета под внимания, както и различни пристъпи. Напускането на съпруга също може да бъде възприето като симптом на психично заболяване.

Интересна професия

Във Викторианска Англия студентите по медицина и техните преподаватели се упражнявали върху мъртви тела. Единствените законни трупове, които можело да ползват, били на ексхумирани престъпници. Тъй като обаче причините за налагане на смъртно наказание били намалели, намалял и броят на труповете, върху които да се упражняват студентите.

Така се развил бизнес с кражби на трупове и продажбата им на медицинските университети. Колкото по-свеж бил трупът, толкова по-висока била цената му. Някои от развиващите този бизнес дори започнали да убиват хора, за да предлагат възможно най-добрата стока.

порядки от викторианската епоха

Козметични процедури

Вярно е, че стандартите за красота се различават в различните епохи. Факт е обаче, че такива винаги са съществували и Викторианската епоха не прави изключение. Само че... тези ритуали са наистина странни, да не кажа опасни.

Един от еталоните за красота била бялата кожа. Ако обаче нямаш такава, то тогава се препоръчвало да си миеш кожата с амоняк и да я покриваш с пудра. А в основата на химичния състав на пудрата стои оловото.

Ако пък веждите ти са гъсти и дебели, намазка с живак ще ви свърши работа. Беладоната била използвана за капки за очи, за да имаш влажен поглед – много модерен по онова време. Може да ослепееш след това, но красотата изисква жертви, нали така?

Човешки части като лекарство

Векове наред хората са вярвали, че ако ядат определени части от човешкото тяло, това ще им донесе здраве и дълголетие. Така например се е смятало, че консумацията на човешки череп лекува апоплексия. Медицински текстове от онзи период дават списък с човешки части, които помагат за различни заболявания. Част от женски череп смесен с петмез се предписва като лекарство за епилепсия. Изработвани са и свещи от човешка мазнина, които причинявали парализа (или поне така е говорело).

Лечение на психични заболявания

Било е изключително лесно за една жена да попадне в психиатрично заведение във Викторианска Англия. Знаете ли какво са правели докторите с тези жени, за да ги излекуват? Извършвали хистеректомия. Смятало се, че като премахнат репродуктивната им система, ще успеят лесно да ги излекуват. Само в психиатричната болница в Лондон в рамките на 30 години са извършени над 200 такива операции.

„Мъртва“ фотография

19 век е време, изпълнено с много опасности за хората. Върлували болести като морбили, рубеола, тиф, холера – все заболявания, за които нямало лечение. В същото време започнала да навлиза и фотографията като изкуство. В началото, като с всяко друго нововъведение, тя била твърде скъпа и хората не можели да си позволят да се снимат за щяло и нещяло.

Всъщност практиката била да го правят изключително в случай на смърт. Така например, ако в семейството умре дете, тялото му се пази няколко дни, за да може опечалените да се сбогуват с него. През това време се вика фотограф, който снима не само тялото. Организират се общи снимки със семейството.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати