Лев Троцки - живот и факти

Лев Троцки - живот и факти
Снимка: Wikipedia/ Журнал Прожектор

Всеки е чувал крилатата фраза: революцията изяжда децата си. Един пламенен революционер, несъмнено надарен с много таланти, не успява да го разбере до края на живота си. Това е Лев Троцки, един от идеолозите на болшевишката революция, направил много за нея.

В замяна на това е убит от съветски агент, лишен е от биография, която изчезва от Голямата съветска енциклопедия, а агитаторите след него непрекъснато воюват с троцкизма.

Обвиненията срещу Троцки, че е шпионин, ционист или антисемит са безпочвени. Не заради липса на доказателства или пък наличие на такива, тъй като могат да бъдат изфабрикувани, а заради неговата революционна дейност. От личности като него революцията има нужда, но не и държавата. Троцки и готов да разруши устоите на държавата в името на революцията.

Днес се смята, че ако Троцки беше заместил Ленин вместо Сталин, Русия вече нямаше да съществува на картата на света. И през август 1940 година той е убит с брадва за лед в главата.

Без съмнение става въпрос за екстремна личност, пълна с противоречия и точно затова интересна на анализаторите на болшевишката революция.

Кой е Лев Троцки и защо става жертва на революцията, чийто идеолог е?

Мястото на Лев Троцки в революцията

Лев Давидович Троцки е псевдоним на Лейба Давидович Бронщайн. Той е роден на 26 октомври 1879 година. На същата дата, но 38 години по-късно избухва болшевишката революция, а 7 ноември става червен ден в календара на руската държава.

Непосредствено преди тази прословута дата Лев Троцки се присъединява съм болшевиките. Преди това той е отдавал подкрепата си за умереното крило на социалдемократическата работническа партия, известни като меншевики.

През революционната 1917 година е съставено Политбюро, в които влизат 7 членове, на които се дава пълномощие да ръководят революцията. В него участва и Лев Троцки.

Как се озовава на такива позиции, след като току-що се е присъединил към болшевиките?

Причината може би се крие в пламенните ораторски способности на Троцки. Друга негова силна страна са организаторските му способности, които дължи на мащабна мисъл и разбиране на процесите, които управлява.

Сталин печели пред Троцки властта след Ленин

Заслугите на Троцки към Съветския съюз са несъмнени. Той е народен комисар, създател на Червената армия и благодарение на него болшевиките печелят гражданската война. Създава течение в марксизма, носещо неговото име, но историята има своята логика и Сталин, а не Троцки наследява Ленин на чело на държавата.

Убийството на Троцки по заповед на Сталин е закономерно действие в условията на режима, за чието създаване сам Троцки изиграва съществена роля.

Детски и младежки години на Лев Троцки

Детството на Троцки не предвещава с нищо такъв бурен живот, кариера и фатален край. Роден е в еврейското семейство за заможни фермери от село Яновка, Херсонска област в Украйна, където е пето от общо осем деца. Семейството не принадлежали към ортодоксалните евреи и сам Троцки се определя като атеист. Дори не владеели иврит, а говорели у дома на смесица от руски и украински.

По-малката сестра на Троцки обаче също става революционерка, с болшевишки разбирания и била женена за партиен деец - Лев Каменев.

На 9 години малкият Лейба е изпратен да учи в Одеса, в лютеранско училище. Духът на града, с оживлението и космополитния си характер подпомага изграждането на интернационални възгледи у Троцки. Знае се, че революционерът е говорел добре френски, вероятно учен в Одеса.

Троцки по пътя на марксизма

През 1896 година Троцки се премества в Николаев. В този град се запознава с марксистките идеи. Вместо да учи математика, заради което пристига, той участва в съюза на руските работници, пише и печата листовки и прокламации, разпространява революционни брошури.

Две години по-късно е арестуван и отива в затвор първо в Николаев, после Херсон, Одеса и накрая в Москва. В столицата се свързва с други революционери, чете материали на Ленин и се увлича по това, което той проповядва.

След като излиза от затвора, Троцки участва в Първия конгрес на социалдемократическата работническа партия и става неин член.

През 1900 година Троцки е осъден на заточение в Иркутск, където трябва да прекара 4 години. Преди това обаче в изолатора в Москва се среща и се жени за Александра Соколовская, която също е марксистка. Тъй като са семейство, позволяват им да бъдат заточени на едно и също място. Двете им дъщери Зинаида и Нина са родени в Сибир.

В Сибир марксистката дейност на Троцки не спира, той се запознава с Дзержински и други болшевишки дейци.

През лятото успява да избяга от Сибир с влак, скрит в купа сено. Жена му Александра също успява да избяга с двете си деца по-късно. Двамата се разделят, но запазват добри отношения, а родителите на Троцки отглеждат двете му деца.

Преди да бъде изпратен за първи път на заточение, Троцки използва рождената си фамилия - Бронщайн. При бягството му е необходим фалшив паспорт и той заимства името на надзирател от затвора в Одеса. Така е записан като Троцки и използва това име до края на живота си.

След като бяга от Сибир преминава границата и се установява в Лондон и започва да сътрудничи на вестник Искра, като става един от водещите автори.

През 1902 година се среща с Наталия Седова и заживява с нея, но не сключва брак, защото не е разведен с първата си жена. Има двама синове. Лев Седов и Сергей Седов.

На ІІ конгрес на партията в Лондон Троцки влиза в конфликт с Ленин, критикувайки го за идеите му за партийното строителство. По-късно прави опити за съгласува различните виждания в партията, но това води до нов сблъсък с Ленин.

По време на І революция в Русия от 1905 година Троцки се намира в емиграция, но се връща веднага в Русия. Започва да издава отново вестници, но всичките му издания по-късно са спрени и той отново е заточен в Сибир, този път до живот. Още по пътя обаче Троцки успява да избяга с помощта на местен жител и отново бяга в чужбина.

Връща се преди болшевишката революция и на практика организира щурма срещу Зимния дворец.

След революцията става народен комисар, създава и устройва Червената армия.

За да се възстанови Русия след революцията, създава Трудови армии, в които се налагат строги наказания за неявяване на работниците, а трудът им се използва напълно безплатно.

Когато здравето на Ленин се влошава, Троцки и Сталин влизат в конфликт за поемане на властта и той е спечелен от Сталин.

Троцки е прогонен в чужбина и е лишен от съветско гражданство. Накрая се озовава в Мексико, където живее в дома на художниците Фрида Кало и Диего Ривера.

През май 1940 година е извършен неуспешен опит за убийството на Троцки, а малко по-късно същата година испанския комунист Рамон Меркадер успява да го удари с пикел. Два дни по-късно Троцки умира.

По време на изгнанието си Троцки непрекъснато прави аналогии между комунистическия и фашисткия режим и критикува сталинизма.

Троцки е решен да разруши държавните устои заради тържеството на революцията и затова не става държавник, а само изкупителна жертва на революцията, която величае, утвърждавайки правотата на крилатата фраза за революцията и нейните деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest