Свети Георги и ламята

Свети Георги и ламята
Снимка: dimitrisvetsikas1969/ pixabay.com

Свети Георги е християнски мъченик, за който легендата разказва, че е преборил ламята. В днешно време той е покровител на множество градове и държави по цял свят.

Смята се, че Свети Георги е роден в Кападокия, съвременна Турция, в края на трети век. Той става войник в армията на император Диоклециан и се превърнал в умел войник. Успехите му в армията продължават, докато императорът не решава да започне гонения срещу християните. Свети Георги е заловен и изтезаван от императора и верните му хора, като различните легенди разказват за различен период.

Според едни той е изтезаван и увещаван с обещания за богатство и власт да се откаже от вярата си. След като не успява, императорът заповядва екзекуцията му. Според друга история Свети Георги е измъчван продължение на седем години.

Светецът е екзекутиран някъде в началото на 4век. Легендата за ламята и Свети Георги обаче се появява много по-късно.

Свети Георги и ламята

През 11 век започват религиозните походи към Светите земи или така наречените кръстоносни походи. Те продължават два века. Именно през този период започва да се оформя и легендата за Свети Георги и ламята.

Военната служба и мъченичеството на Свети Георги го превръщат в идеалния кандидат за покровител на кръстоносците, към който да се обръщат за защита и напътствия. Червеният кръст на бял фон, който носят рицарите тамплиери, е известен още като кръст на Свети Георги.

Свети Георгим ламята и кръстоносците
Снимка: TheOtherKev/ pixabay.com

Легендата разказва, че Свети Георги е пътувал из различни земи дълги години. Един ден той се оказва в земите на днешна Либия. По пътя си среща един старец, който му разказва ужасната история на народа, живеещ там.

Всеки ден хората трябвало да предават по една красива девица на ужасната ламя, която опустошавала земите им. Вече всички млади, красиви жени били убити. Оставала само дъщерята на краля, която щяла да бъде пренесена в жертва на следващия ден.

Свети Георги решил да спаси девицата и да убие ламята. На другия ден той пресрещнал процесията, която отвеждала младата принцеса към леговището на ламята. Убедил ги да се върнат обратно в двореца, а той се изправил срещу чудовището. След продължителна и неравна битка Свети Георги успял да го промуши с меча си.

Ламята била мъртва. Хората били толкова благодарни, че дори се покръстили в християнската вяра.

Естествено легендата е издържана в традициите на средновековните рицарски истории. Много по-вероятно е кръстоносците да са чули подобна легенда, която се е разказвала из Светите земи, и да са я "заели", за да допълнят образа на Свети Георги.

Независимо дали вярваме в легендата за Свети Георги и ламята, или не, той е един от най-почитаните християнски светци, символ на смелост и безстрашие.

Българската православна църква чества деня на Свети Георги на 6 май.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати