Откриха защо Бетовен е загубил слуха си

Откриха защо Бетовен е загубил слуха си

От биографията на Бетовен знаем, че великият композитор е бил глух, но не се е родил нечуващ, а постепенно е изгубил слуха си. Този процес започнал през 1796 година, когато геният е на 26 години. През 1811 година той вече бил напълно глух.

Заболяването не се оказва достатъчно сериозна причина Бетовен да престане да пише музика, но затруднява силно концертната му дейност. Тъй като композиторът е дирижирал сам своите творби, е известено, че на премиерата на неговата Девета симфония се наложило да го обърнат с лице към публиката, за да види аплодиращите го хора, защото не е могъл да ги чуе.

През столетията след смъртта му специалистите са изказвали много предположения за болестта, станала причина за загубата на слуха на Бетовен още в съвсем млада възраст. Към хипотезите отнасят тифа, различни автоимунни заболявания, както и странностите на композитора, като това например, че обичал да спи, потапяйки главата си в студена вода.

Сега италиански учени предлагат нова хипотеза, която се базира на съвременен случай на пациент, чийто симптоми твърде много наподобяват на тези, за които се е знаело някога при Бетовен.

През 2018 година е лекуван италианец със сходни оплаквания и неразположения на тези на гениалния музикант, но съвременната наука е установила, че човекът, изследван сега, има високо съдържание на олово в кръвта и урината. Токсичното олово е попаднало в тялото му от стар тиган, на който защитният керамичен слой е изтъркан.

През 2005 година е правен анализ на части от косата и черепа на Бетовен и тогава е установено в тях високо съдържание на олово. Въпросът е как в тялото на композитора е попаднало толкова високо съдържание, което да доведе до тежки последствия.

Възможно е Бетовен да е получил високи дози олово чрез виното. По това време във вината са се съдържали доста тежки метали. Известно е, че великият композитор имал любим бокал, от който пиел виното си, а той бил частично направен от олово. Така че системно отравяне с тежък метал може би е причина за загубата на слуха на един от гениите в музиката.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати