Легендата за Белия град

Легендата за Белия град

Когато чуете понятието Белия град, вероятно си представяте гръцкия град Кавала, който е известен и с това название, или пък родния Балчик, който често е наричан Белия град. Някой наричат Белия град и Тел Авив заради намиращият се в него модерен комплекс от около 4 000 сгради, всичките от които бели.

Не, тук няма да говорим за никой от тези градове, а ще ви пренесем не само много назад във времето, но и на много отдалечено и тайнствено място, намиращо се в необятните джунгли на Хондурас.

В област Москития, под пластове земя и насред мочурища, блата и непроходими гори, се намира едно древно селище, познато като Белият град или Градът на цивилизацията на хората-маймуни.

Мястото е картографирано през 2015 г. и с модерна техника ясно се вижда, че там действително е имало град с огромни площади, постройки, каменни статуи, храмове и т.н. Разкопки все още не са правени (и няма планирани такива) предимно поради непристъпността на района. Ето обаче какво разказват местните легенди за това място, известно като Белият град.

Преди много векове, вероятно още през древността, хората и маймуните живеели задружно. Разполагали с много злато и построили свой град изцяло от слонова кост (затова се нарича Белият град). Интересното е, че хората вярвали в Бога-Маймуна и го считали за свой единствен и върховен Бог.

Белия град или града на хората-маймуни

Той, от своя страна, ги предпазвал от злини и ги дарявал с щастие. Един ден обаче Богът-Маймуна се влюбил в местна девойка и мигновено забравил за евентуалните последствия от подобна невъзможна любов. Отвлякъл девойката от семейството ѝ и от съвместната им любов се родили деца, които били наполовина хора, наполовина маймуни. Те, от своя страна, също имали свои деца и постепенно градът се превърнал в Град на децата-маймуни. Можете да го срещнете и под това наименование.

Когато из тези земи пристигнали първите конкистадори, хората полумаймуни решили да се скрият от тях и това била причината да се заселят именно в област Москития, където днес не може да стъпи човешки крак. Това естествено подтиква учените да си задават въпроса как е възможно на това място да е съществувал такъв великолепен град.

Истината обаче може да се крие във факта, че не е ясно дали преди толкова много години областта е изглеждала по този начин. Възможно е да не е имало блата, а бистри реки; да не е имало толкова гъста растителност и почвите да са били много плодородни. Кой знае? Така или иначе, идеята за съществуването на Бял град и за съществуването на Цивилизация на хората-маймуни не би трябвало да се отхвърля с лека ръка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest